Een professioneel cv in 6 stappen

Gepubliceerd op 29 juli 2020 om 17:21

Als arbeidsbemiddelaar krijg ik dagelijks meerdere sollicitaties binnen. Inmiddels ben ik er op getraind om cv’s snel te scannen, maar oh wat is het fijn als een cv concreet en duidelijk is!

Ik geef je graag een aantal tips om jouw cv te professionaliseren en dús jouw kans op een uitnodiging/belletje te vergroten.

De 6 tips voor een professioneel cv:

  1. Zorg dat je cv overzichtelijk en duidelijk is. Niks vervelender dan dat de recruiter/hr medewerker letterlijk moet zoeken naar jouw e-mail adres, woonplaats óf je telefoonnummer. Begin altijd met je persoonsgegevens. Vergeet niet je eventuele rijbewijs en het bezit van een auto te vermelden, ook als hier niet om wordt gevraagd kan dit je kansen vergroten. Werkgevers hebben nou eenmaal een voorkeur voor werknemers die makkelijk en snel op het werk kunnen zijn.
  2. De opbouw van je cv. Begin met de informatie waar je kort en bondig over kan zijn: 'opleidingen' (benoem hierbij ook je eventuele minor), 'talen', 'software programma’s' en 'trainingen & cursussen'. Vermeld hierbij ook óf en wanneer je je diploma/certificaat hebt behaald. 
  3. Je werkervaringen: Zowel bij je 'opleidingen & cursussen' als bij je 'werkervaring' gebruik je een chronologische volgorde. Het meest recente zet je boven aan. Je werkervaringen schrijf je taak gewijs uit. Wees hierbij specifiek! Dus bijvoorbeeld niet enkel ‘leidinggeven’ maar:
  • Leidinggeven aan 10 medewerkers;
  • Voeren van evaluatie-, sollicitatie- en voortgangsgesprekken;
  • Dagbriefing, werkvoorbereiding;
  • Personeelsplanning
  • etc.

Heb je bepaalde resultaten behaald of bijgedragen aan verbeteringen binnen de organisatie? Ook dit kun je kort en bondig opschrijven per werkgever.

  1. Na het kopje werkervaringen heb je ruimte voor de kopjes ‘vrijwilligerswerk’, ‘stages’ en ‘overige werkervaringen’. Bij overige werkervaringen vermeld je bijbaantjes/studentenbanen, deze schrijf je verder niet uit. (Tenzij je gaat solliciteren naar je eerste échte baan natuurlijk!).  "Een mooi voorbeeld hierbij was dat onlangs een opdrachtgever van mij een duidelijke voorkeur had naar iemand die tijdens zijn studententijd in een pizzeria had gewerkt. In eerste instantie kwam deze werkervaring helemaal niet overeen met de gevraagde functie eisen; alleen het gaat hier over een handelsorganisatie in de food-branche. Voor mijn opdrachtgever was het dus wél interessant dat iemand ervaring heeft in deze specifieke niche". 
  2. Heb je gaten op je cv of heb je veel gewisseld van werkgever? Benoem dan in je cv kort en bondig waardoor dit is gekomen, dit kan namelijk één van de redenen zijn dat je cv opzij wordt geschoven. Werkgevers zijn immers opzoek naar loyale werknemers. Je kan er daarom voor kiezen om standaard bij elke baan die je hebt gehad een ‘reden van vertrek’ op te geven.
  3. Sla je cv ALTIJD op in een PDF bestand. Het versturen van een word bestand oogt onprofessioneel en kan door iedereen aangepast worden.

 

Uiteraard kan je ook een foto toevoegen in je cv voor een persoonlijke touch. Dit is geen must! Daarnaast wil ik je adviseren om je LinkedIn-pagina up to date te houden: Grote kans namelijk dat ook hier een kijkje op genomen wordt. 

Heel veel succes met solliciteren! Meer tips nodig? Je mag mij altijd een berichtje sturen!




«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.