Niet alles in het leven draait om een carrière, het is minstens zo belangrijk om te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen. Femizine zoekt voor je uit hoe je dit doet. Van ritme, slapen, sport, meditatie, voeding en menstruatie en nog veel meer. 

Hardlopen, een mannensport?

In Amsterdam zijn de hardloopgroepen met een sprint toegenomen. Rennen wordt steeds populairder. Bij de marathon van Rotterdam waren dit jaar 17.000 deelnemers. De inschrijving was binnen een week gesloten, de marathon was vol. Maar er was een tijd dat vrouwen niet mochten hardlopen.

Lees meer »

ADHD

Er is steeds meer te doen over neurodiversiteit op de werkvloer. Onder neurodiversiteit worden onder andere ad(h)d, autisme, dyslexie en hoogbegaafdheid verstaan. Diagnoses lijken je soms om de oren te vliegen, en daarbij ook de opmerkingen ‘TeGEnwOoRdiG hEeFT iEdeReEn ADHD.’ In de praktijk lijkt dit wel mee te vallen, volgens de laatste cijfers heeft in Nederland maar 2 tot 3% van de volwassenen ADHD. Wel wordt er momenteel gesproken over een inhaalslag; vrouwen krijgen vaker de diagnose ADHD. Momenteel is de verhouding man/vrouw onder de diagnose; 75% / 25%. Dit terwijl experts verwachten dat het bij beide genders even vaak voorkomt. 

Lees meer »

(Werk)Stress

Eén op de vijf werknemers heeft last van burn-outklachten volgens het TNO Factsheet 2023, naar aanleiding van de OVAL week van de Werkstress. In Nederland gaat dit al om 1,6 miljoen mensen met als gevolg dat werknemers 11 miljoen dagen per jaar ziek thuis zitten door werkstress en werkdruk. Hoe kunnen we stress beter inzetten en hoe kunnen we (werk)stress-gerelateerde klachten tegengaan? 

Lees meer »

Ben je ongesteld ofzo?

Ken je dat? De ene week heb je de creativiteit van Picasso, lijkt je sociale batterij op zonne-energie te draaien en denk je dat als je zo doorgaat in de sportschool je volgend jaar op de Olympische Spelen staat. De andere week wil je het liefst de hele week op de bank liggen met een voorraad chocoladerepen, wil je je telefoon op stil zetten en boodschappen doen lijkt op onnodig veel moeite. Veel vrouwen zullen dit herkennen.

Lees meer »

Vind jouw Ikigai

Een zinvol leven. Dat wil iedereen wel. Wat dat precies betekent, is voor iedereen anders. Op het Japanse eiland Okinawa houden de mensen er een levensfilosofie op na die zorgt voor een zinvol, lang, gezond en gelukkig leven. Ook wel: Ikigai.¹

Lees meer »

Food for thought

Onze hersenen zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week aan het werk. Zelfs wanneer je slaapt zijn je hersenen actief. Je hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen, elke zenuwcel kan met ongeveer 5.000 andere zenuwcellen een verbinding maken. Je hersenen blijven je hele leven in ontwikkeling, bestaande verbindingen kunnen versterken of verzwakken en ze blijven nieuwe verbindingen aanleggen. Je hersenen zorgen voor je hartslag, je bloedsomloop, bewegen en nog zoveel meer. Zo ook voor het plannen, organiseren, je geheugen en je concentratie. Dus hoe zorgen we door middel van voeding goed voor onze hersenpan? 

Lees meer »