Vind jouw Ikigai

Een zinvol leven. Dat wil iedereen wel. Wat dat precies betekent, is voor iedereen anders. Op het Japanse eiland Okinawa houden de mensen er een levensfilosofie op na die zorgt voor een zinvol, lang, gezond en gelukkig leven. Ook wel: Ikigai.¹

Ooit gehoord van de vijf ‘Blue Zones’? 

De ‘Blue Zones’ zijn vijf gebieden waar mensen op een gezonde manier gemiddeld het oudste worden in de wereld. Dit zijn Sardinië in Italië, Okinawa in Japan, Nicoya in Costa Rica, Ikaria in Griekenland en Loma Linda in Californië. Op het eiland Okinawa in Japan zijn er op elke 100.000 inwoners 68 mensen ouder dan 100 jaar, wat vele malen hoger is dan de gemiddelde wereldpopulatie.² Wat is hun geheim?

Volgens onderzoekers is de goede gezondheid van de Okinawanen te danken aan hun gezonde levensstijl, hun leven in de buitenlucht, sociale contacten, groene thee en hun Ikigai. Maar wat is een Ikigai?

Het Japanse woord Ikigai bestaat uit twee woorden: iki (leven) en gai (waarde). Letterlijk genomen betekent het woord ‘de waarde van het leven’. Vanuit het Japans vertaalt het woord naar ‘het geluk van altijd bezig zijn’. 


Ikigai is niet hetzelfde als een passie of een roeping. Het is de combinatie van passie, missie, beroep en roeping. In bovenstaande afbeelding kan je zien hoe deze vier elementen samenkomen en hoe jij jouw ikigai kan vormen.

Op het Japanse eiland Okinawa leeft men volgens hun eigen Ikigai. Aangezien dit de reden is van het bestaan, is het een proces dat nooit stopt.  Zo blijft de bevolking actief en vol passie voor het leven. 
Volgens de Japanse levensfilosofie Ikigai wordt je gezond en gelukkig oud wanneer je volgens jouw ikigai leeft. 

 

In het boek ‘Ikigai - Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’ van Hector Garcia en Fransesc Miralles kun je nog veel meer lezen over deze levensfilosofie. De twee schrijvers hebben 100 ouderen in Ogimi Village, Okinawa eiland, geïnterviewd en het boek hierop gebaseerd. Op de Japanse overheidswebsite³ staat een artikel met een interview van de schrijver Hector Garcia, waarin hij het volgende zei: “Wanneer wij mensen vroegen naar hun Ikigai kregen wij specifieke antwoorden, zoals vrienden, tuinieren en kunst. Iedereen weet wat de bron van zijn levenslust is en is daar elke dag druk mee bezig.” Een ander onderscheidend kenmerk van deze gemeenschap is dat de ouderen sterke sociale banden hebben met hun leeftijdsgenoten en vaak samenkomen om te genieten van karaoke, verjaardagsfeestjes en meer. “Het vermijden van sociaal isolement houdt verband met de motivatie en het vertrouwen om een actief leven te leiden."

 

Wat kunnen wij van Okinawanen leren?

Wanneer we kijken naar de levensstijl van deze Japanse gemeenschap zijn er veel verschillen met hoe de meeste Nederlanders leven.  Zo leven veel Nederlanders grotendeels binnen, zijn we het grootste deel van de dag inactief en hebben wij een ander dieet. 

Drie tips om deze Oosterse Levensfilosofie toe te passen op jouw eigen leven:

1. Ikigai

De waarde van het leven. Waar kom jij ‘s ochtends met liefde je bed voor uit? Probeer bovenstaand plaatje eens met jouw eigen leven in te vullen. Wat is je passie, missie, beroep en roeping? Hoe kan je deze vier punten met elkaar verbinden en hoe kan je volgens deze ikigai leven?

Eén ding dat iedereen met een duidelijk gedefinieerde ikigai gemeen heeft, is dat ze hun passie hoe dan ook nastreven. Ze geven niet op, zelfs niet als alles tegen lijkt te zitten en ze de ene hindernis na de andere moeten overwinnen. Veerkrachtige mensen weten hoe ze gefocust kunnen blijven op hun doelstellingen, op wat belangrijk is, zonder toe te geven aan ontmoediging. Hun flexibiliteit is de bron van hun kracht: ze weten hoe ze zich moeten aanpassen aan veranderingen en tegenslagen. Ze concentreren zich op de dingen die ze wel kunnen controleren en maken zich geen zorgen over de dingen die ze niet kunnen controleren.

 

“Nana korobi ya oki 七転び八起き

Fall seven times, rise eight.”

- Japans spreekwoord

 

De mensen in Okinawa stoppen niet met het leven volgens hun Ikigai. Het is hun reden om te leven. Ze gaan niet met pensioen van hun Ikigai, het is en blijft een rode draad in het leven. Dit zorgt ervoor dat ze actief blijven, zelfs op hele hoge leeftijd (100+).

2. Gemeenschap

Volgens de mensen op Okinawa is het van groot belang om een fijne gemeenschap van mensen om je heen te hebben. De mensen in Okinawa gaan geregeld naar clubjes en organiseren activiteiten voor het dorp, waar ze elkaar ontmoeten, een band opbouwen en waardoor ze actief blijven.
Is dit iets wat je kan implementeren in je eigen leven? Bijvoorbeeld door op geregelde dagen met anderen samen te komen? Denk bijvoorbeeld aan een clubje voor tuinieren, lezen, pottenbakken, schilderen, hardlopen, taarten bakken, hoelahoepen, zwemmen, etc, etc.

3. Voeding

De Okinawanen eten ten minste vijf porties fruit of groenten per dag, met weinig tot geen vlees en vis. Dit bestaat uit tenminste zeven verschillende soorten groenten en fruit per dag. Zo bestaat hun bord uit een kleurrijk geheel aan voedsel. Een tafel met bijvoorbeeld rode paprika, wortel, spinazie, bloemkool en aubergine biedt veel kleur en variatie. Groenten, aardappelen, peulvruchten en sojaproducten zoals tofu zijn de hoofdbestanddelen van het dieet van Okinawa. Ruim 30 procent van hun dagelijkse calorieën komt uit groenten.

Afwisseling lijkt het sleutelwoord.
De lokale bevolking van ouder dan 100 jaar eet elke dag gemiddeld achttien verschillende soorten voedsel. De bewoners van dit eiland eten totdat ze voor 80% vol zitten en eten gemiddeld 1785 kcal per dag, vergeleken met 2068 kcal in de rest van Japan. 

Suiker komt zelden voor in het Okinawaanse dieet en als er wel sprake is van suiker is het rietsuiker.
Okinawanen consumeren over het algemeen twee derde minder suiker dan de rest van de Japanse bevolking, wat betekent dat snoep en chocolade veel minder deel uitmaken van hun dieet. Daarnaast bestaat het dieet uit bijna de helft minder zout dan de rest van Japan: 7 gram per dag, tegenover gemiddeld 12.

Samengevat

Ga op zoek naar jouw Ikigai, de reden van jouw bestaan. Zorg ervoor dat jouw leven betekenisvol is, wat je uiteindelijk helpt om actief te blijven en positief in het leven te staan. Het is belangrijk om ergens voor te leven en hier actief energie in te blijven stoppen. Blijf actief in je sociale leven en zorg ervoor dat je jouw favoriete mensen geregeld ziet. Qua voeding is het volgens de Okinawaanse levensstijl aan te raden om vooral onbewerkte voeding te eten, met veel groente, fruit en peulvruchten. Maak je bord kleurrijk en neem een appel of een wortel als snack in plaats van dat overheerlijke stukje chocolade. 

Onderstaand een aantal boekentips om meer over de Japanse levensstijl te leren.

Door Esther Schaefer

¹ Ikigai - Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Hector Garcia, Fransesc Miralles

 

² Japan government, Ikigai: The Japanese Secret to a Joyful Life

https://www.japan.go.jp/kizuna/2022/03/ikigai_japanese_secret_to_a_joyful_life.html

 

³ Okinawa, Japan is a Blue Zone where a remarkable number of people live to 100. Residents live with intention, have life-long friends, and eat lots of vegetables.

https://www.businessinsider.com/okinawa-blue-zone-and-its-longevity-secrets-2023-9#okinawans-have-a-40-higher-chance-of-reaching-100-than-other-japanese-people-1


Ikigai - Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’ - Hector Garcia en Fransesc Miralles

In het boek kan je nog veel meer lezen over deze levensfilosofie. De twee schrijvers hebben 100 ouderen in Ogimi Village, Okinawa eiland, geïnterviewd en het boek hierop gebaseerd. In het boek lees je over hoe deze 100 jaar oude Japanners leven en wat hun geheimen zijn tot een lang en gelukkig leven. 


Wabi Sabi - Beth Kempton

Geïnspireerd op eeuwenoude Japanse wijsheid. Wabi Sabi gaat over het omarmen van imperfectie. Juist de imperfectie zorgt voor een ‘echt verhaal’. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk, porselein of keramiek wordt gerepareerd met lak vermengd met o.a. goudpoeder. Het idee hierachter is om de scheuren en breuken te benadrukken in plaats van deze te verbergen.


De Japanse manier van leven - Erin Niimi Longhurst

Dit boek brengt meerdere Japanse filosofieën samen, waaronder Ikigai en Wabi Sabi. Erin geeft praktische tips die je direct in je leven kan implementeren. 


Blue Zones kookboek - Dan Buettner

In dit kookboek staan recepten uit de vijf Blue Zones met persoonlijke verhalen en inzichten in de cultuur van de lokale bevolking. De fotografie is prachtig en dit boek is een aanrader om regelmatig uit te koken of inspiratie uit te halen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.