Video boodschap opnemen

Video’s en vloggen, iets wat met de dag populairder wordt. Door de populariteit wordt het voor veel van ons ook steeds noodzakelijker: welke onderneming heeft tegenwoordig geen beeldmateriaal op haar website staan óf geeft mensen een kijkje in de spreekwoordelijke keuken via Instagram en LinkedIn. Voor mijn baan bij Extra Talent heb ik mij verdiept in het zakelijk vloggen en gaf ik interne trainingen aan (nieuwe) collega’s. Want hoe makkelijk het ook is, die drempel over is nog best wel een dingetje.

Opslaan van informatie

Allereerst is het zo dat mensen verschillende manieren hebben van het verwerken en opslaan van informatie. De vier manieren om informatie te verwerken is door te lezen, te kijken, te luisteren en door te doen. Bewust danwel onbewust hebben we hier allemaal een voorkeur voor. Door bewust te zijn van je eigen leerstijl kun je je eigen leerproces versnellen, door bewust te zijn van de leerstijl van een ander kan je je boodschap beter overbrengen. Door alle manieren waarop je tegenwoordig kan ‘zenden’ kan je dit volledig naar je hand zetten. Juist daarom is het zo belangrijk om als organisatie gebruik te maken van de verschillende soorten van streaming (geschreven artikelen, video’s, netwerken etc.).

Duur van de video

Iets opnemen of een foto ergens van maken, kan vaak vele malen sneller zijn dan een heel artikel of vacature schrijven, zeker als je snel veel mensen wil bereiken. Overigens is het in de marketing wereld algemeen bekend dat je een bedrijf/persoon/dienst minstens zeven keer voorbij hebt moeten zien komen, voor het blijft hangen (en hij/zij contact met je opneemt).

 

Een andere belangrijke reden, waarom beeldmateriaal werkt, is dat mensen zaken doen met mensen! Een gunfactor creëren is een absolute must in het succesvol zijn. Jij doet toch ook liever zaken met iemand waar je een beeld bij hebt, iemand die je al eens gezien hebt en waarbij je het gevoel hebt dat je hem of haar al een beetje kent.

 

7 Basics Video Basics

 1. Achtergrond en kleding
  Zorg voor een neutrale of juist een herkenbare achtergrond, bijvoorbeeld iets met je bedrijfslogo. Houd ook rekening met je kleding! Kleine printjes gaan bewegen op beeld, met zwarte kleding kun je een vierkantje worden en ook wit is niet altijd aan te raden! Ga voor een neutrale outfit.

 2. Verlichting
  Licht moet altijd van voor komen. Denk maar aan al die keren dat je vroeger op het schoolplein foto’s ging maken, vaak keek je recht de zon in! Geen goed licht op kantoor? Bij een raam gaan staan, midden op de dag, is een goede 'vervanger' van professionele verlichting.

 3. Geluid
  Let op het geluid! Gebruik wanneer mogelijk een microfoontje. Geen microfoon? Geen probleem, zorg dan dat je in een stille, niet galmende, ruimte opneemt.

  Microfoontjes hoeven niet heel prijzig te zijn voor de juiste kwaliteit en sluit je vaak makkelijk aan op je telefoon.


 4. Tijd
  De spanningsboog van de meeste mensen is redelijk kort. Zorg dat je video niet langer is dan twee minuten. Een minuut tot anderhalve minuut is vaak voldoende voor het overbrengen van je boodschap.

 5. Positie en houding
  Zorg dat jij 1/3e van het beeld vult en dat je recht de camera in kijkt. Ga dus niet je arm omhoog houden om die onderkin te verhullen (selfie stand). Sta recht en zelfverzekerd voor de camera.

  (Houd je de camera te hoog dan maak je jezelf optioneel kleiner dan je publiek en kijkt je publiek letterlijk op je neer. Houd je de camera te laag, dan maak je jezelf optioneel groter dan je publiek, en kijk jij neer op je publiek)

 6. Knipwerk
  Lach voor je begint met praten iets te lang in de camera en doe dit ook aan het einde van je video. Voelt misschien onnatuurlijk en een beetje belachelijk aan, maar dit maakt je knipwerk 10x makkelijker en zorgt ervoor dat je eerste camerastill niet met je mond wagenwijd open en scheel staande ogen is!

 7. Bewerken
  Je video wel of niet bewerken is een bewuste keuze die je zal moeten maken én heeft alles te maken met wat je wil uitstralen en de boodschap die je wil overbrengen. In mijn ervaring, als recruitment specialist, werkt een niet-bewerkte video vaak beter. Een video die professioneel gemonteerd is, een logo er in heeft staan enzovoort, komt sneller over als reclame. 


De drempel over? Je staat voor de camera en hebt je verhaal klaar?
Stop niet met praten en opnemen als je een keer verspreekt of als je jezelf erop betrapt dat je net iets te vaak ‘euhm’ zegt. Hoe vaker jij stopt en overnieuw begint, hoe groter de kans dat het geacteerd overkomt.
Maak je verhaal af en bekijk je video of laat dit bekijken door iemand anders.

Toch niet helemaal tevreden? Verrassing: je kan het zo vaak overnieuw doen als je wilt!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.