Food for thought

Onze hersenen zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week aan het werk. Zelfs wanneer je slaapt zijn je hersenen actief. Je hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen, elke zenuwcel kan met ongeveer 5.000 andere zenuwcellen een verbinding maken. Je hersenen blijven je hele leven in ontwikkeling, bestaande verbindingen kunnen versterken of verzwakken en ze blijven nieuwe verbindingen aanleggen. Je hersenen zorgen voor je hartslag, je bloedsomloop, bewegen en nog zoveel meer. Zo ook voor het plannen, organiseren, je geheugen en je concentratie. Dus hoe zorgen we door middel van voeding goed voor onze hersenpan? 

 

Online is van alles te vinden over wat goede voeding is en wat niet. Tegenwoordig worden de meest gevarieerde diëten gevolgd, van vegan, vegetarisch, tot pescotarisch, proteïne dieet, carnivoor dieet enzovoort. Toen we opgroeiden werd ons verteld dat worteltjes goed is voor onze ogen en melk voor elk. 

Volgens de Nederlandse hersenstichting zijn de volgende voedingsstoffen erg belangrijk voor je hersenen:

  • Omega 3 vetzuren (denk aan vette vis & avocado)
  • Vitamine B (Menshealth heeft een mooie rij gemaakt met voeding waar je veel vitamine B in vindt)
  • Vitamine C + E (o.a. amandelen & spinazie)
  • Mineralen, zoals jodium, zink & ijzer

 

Wat zijn superfoods voor je hersenen?


1. Blauwe bessen

Slechts een handje blauwe bessen per dag kan de werking van je hersenen verbeteren. Let er wel even op dat je ze goed wast. Bestrijdingsmiddelen schijnen weer minder goed te zijn voor je brein.

2. Koffie
Koffie maakt je wakker maar zorgt ook voor verbeterde connectie tussen de hersengebieden die o.a. gaan over werkgeheugen, doelgericht gedrag en cognitieve controle;

3. Walnoten
Waarschijnlijk komt het door een specifiek soort omega 3 wat ervoor zorgt dat walnoten een positief effect hebben op je brein. Het schijnt zelfs zo te zijn dat walnoten het negatieve effect van stress op de darmen tegengaan. Wat walnoten bij je ontbijt of door je salade is dus helemaal geen verkeerd idee;

4. Avocado’s

De gezonde vetten ‘en de vitamine E zijn een goede brandstof voor je brein. In het bijzonder voor je geheugen;

5. Havermout
Havermout bevat veel eiwitten, ijzer, magnesium en calcium; allemaal weer goed voor je hersenpan. 

 

Om bijna al deze superfood al met het ontbijt binnen te krijgen, kan je hieronder een receptje vinden voor een heerlijke havermoutpap. Wat voeding betreft is het natuurlijk het allerbelangrijkste dat je gevarieerd eet, niet te veel maar ook zeker niet te weinig. Concentreren met een lege maag of juist buikpijn van het eten is voor niemand een aanrader ;)

Havermoutpap

  • Doe ongeveer 250 ml (plantaardige) melk in een pannetje, voeg hier 5 eetlepels (ongeveer 50 gram) havermout aan toe en een zoetje. Laat dit al roerend pruttelen op middelhoog vuur. Je havermoutpap is klaar wanneer het de gewenste dikte is!

Optioneel; voeg, terwijl de havermout op het vuur staat, een halve in plakjes gesneden banaan toe. 

Doe dit in een kommetje, strooi hier wat kaneel overheen, voeg wat (wal)noten en blauwe bessen toe. Zet er een heerlijke kop koffie bij en je hersencellen zullen je dankbaar zijn! 

 

Bronnen:

https://www.menshealth.com/nl/gezondheid/a43452650/waar-zit-vitamine-b-in/#

https://www.ahealthylife.nl/blauwe-bessen-verbeteren-geheugen-en-mentale-flexibiliteit/

https://www.womenshealthmag.com/nl/voeding/feiten-fabels/a44623271/koffie-ochtend-wakker-cafeine-onderzoek-placebo/

https://scientias.nl/een-handje-walnoten-tegen-de-stress-het-helpt-echt-en-het-is-gezonder-dan-een-glaasje-wijn/?utm_campaign=related_posts&utm_medium=content&utm_source=shareaholic

https://fitchef.nl/blog/het-gezond/avocado-gezondReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.