Doelen behalen in 5 stappen

"Een doel is een droom met een deadline"

 

Ken je dat? Door de bomen het bos niet meer zien? Zoveel ideeën en plannen hebben dat je niet weet waar je moet beginnen óf misschien heb jij juist helemaal geen duidelijke doelen – ook frustrerend. 

Geen doelen hebben is niks mis mee. De druk van de buitenwereld is al groot, als jij blij en tevreden bent, probeer dan de externe druk naast je neer te leggen. Je hóeft niet altijd onderweg te zijn naar je volgende doel. Genieten van waar je staat, wat je al bereikt hebt en op adem komen is minstens zo belangrijk.

Als je wil weten waarom het een toegevoegde waarde voor jou kan zijn om een doel te hebben, kan je dit artikel lezen over de psychologie achter doelgerichtheid. 

Ben je nou wél op zoek naar die volgende stap, je volgende doel, maar ben je nog zoekende naar wat dit dan precies moet zijn? Dan volgen hier een paar stappen om gerichter te werk te gaan:

  1. Vraag jezelf eens af wie jou inspireren - dit kunnen mensen uit je directe omgeving zijn, maar ook mensen buiten je eigen kringen!. Heb je een aantal namen?
    Schrijf voor jezelf op wat je aan hen bewondert, misschien zijn het bepaalde eigenschappen, kwaliteiten, bepaalde kennis, wat ze hebben bereikt of op welke manier zij in het leven staan.
    Vervolgens bekijk je kritisch welke eigenschappen en kwaliteiten al overeenkomen met je eigen eigenschappen en kwaliteiten, en waar jij je nog in kan ontwikkelen.

  2. Kijk eens naar je collega’s. Welke eigenschappen hebben zij, waar ben je van onder de indruk? Zijn dat kwaliteiten die ook jij kan ontwikkelen? Misschien is het de manier waarop iemand presenteert, gesprekken voert of hoe gedisciplineerd iemand is.  Het is goed om jezelf niet te veel te vergelijken met anderen, maar met jezelf optrekken aan een ander is niks mis.

Zo kun je makkelijk een aantal doelen of punten waarin je jezelf wil ontwikkelen opstellen.

tekst gaat verder onder afbeelding

In 5 stappen je doel bereiken

  1. Bedenk waar je over een jaar wilt zijn, over 5 jaar of wat jouw stip op de horizon is. Groots denken mag, maar blijf wel realistisch. Ik ben nu consultant, dus als mijn doel is dat ik over een jaar arts wil zijn, is dat niet bepaald realistisch. Daarvoor moet je minimaal 6 jaar studeren.  

  2. Maak stap 1 concreet. Stel je hebt voor jezelf opgeschreven dat je een promotie wil. Hoe ziet dat er dan uit? Welke promotie is dit, wat moet je daarvoor bereiken, welke competenties moet je ontwikkelen, enzovoort? Probeer jezelf zo levendig mogelijk voor te stellen hoe dit doel er daadwerkelijk uit zal zien. Wat is de deadline - maakt dit realistisch! Iets wat onder andere uitvoerig wordt beschreven in ‘The Miracle Morning’.

  3. Welke subdoelen zijn hiervoor nodig? Hierbij kun je denken aan bepaalde competenties die je onder de knie moet hebben of bepaalde projecten die je moet uitvoeren. Noteer deze puntsgewijs.

  4. Maak van je subdoelen maanddoelen en maak van deze maanddoelen weer week óf zelfs dagdoelen.
    Je doelen behalen doe je door stap voor stap te werk te gaan en niet door in één keer een sprint te trekken. Je gaat dus per subdoel voor een door jou bepaalde periode aan de slag.

    Vergelijk het met het trainen voor een marathon.
    Je hebt een deadline (de marathon 40 km). In de aanloop daarnaar toe heb je per week een doel om een hoger aantal kilometers te rennen of om je tijd te verbeteren. Om bij je eerste training 40km te gaan rennen is onrealistisch en zal je waarschijnlijk eerder demotiveren dan motiveren.

  5. Schrijf dit ergens op waar je er regelmatig naar kan kijken. Stap je er een keer vanaf? Wees niet te streng voor jezelf. Je mag best (een enkele keer) een stap uitstellen of fouten maken, van fouten en misstappen leer je. Als je jezelf maar weer herpakt. Jezelf kunnen herpakken is ook een competentie. Zelfdiscipline en niet opgeven is een recept voor succes. 

 

Vier je successen! Niet alleen je uiteindelijke doel maar ook je subdoelen. Bedenk van tevoren hoe je dit wilt gaan vieren, noteer het op je kalender en maak er een feestje van. Hang zelf de slingers op en wees trots op wat je al hebt bereikt.


In deze praktische gids beschrijft Elrod hoe iedereen in 30 dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes kan werken aan meer focus, positiviteit, regelmaat en bewustzijn. En dat allemaal voor acht uur ’s ochtends!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.