Presenteren kan je leren

Hoe zit dat? Zodra je begint met presenteren raak je de tekst kwijt, gaat je ademhaling sneller, heb je moeite met concentreren en het allerliefst ren je direct het podium af. 

In de psychologie wordt er gesproken over drie reacties (fright, fight, freeze) die ervoor moeten zorgen dat jij jezelf beschermt. Dit is een automatische reactie op een stressvolle, gevaarlijke of beangstigende situatie. Door de perceptie van een dreiging worden er bepaalde hormonen in je lichaam vrijgegeven en wordt je zenuwstelsel geactiveerd. Het is ons overlevingsinstinct, nog stammend uit de oertijd.

Tegenwoordig wordt deze reactie vaker geactiveerd tijdens psychologische dreigingen, bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie. Omdat het gaat om een natuurlijk instinct heb je geen directe invloed op deze reactie. Wel kan je jezelf trainen om rustig te worden en dus beter om te gaan met stressvolle situaties. 

 

Suzanna Lividikou staat regelmatig voor grote groepen. Als een vis in het water staat ze op het podium en weet ze hoe ze het publiek mee krijgt in haar verhaal. Ze is sinds '23 Projectleider Jongerenprogrammering bij de Woonbond. De woonbond is een belangenvereniging voor huurders en woningzoekenden.

Speciaal voor FEMIZINE. vertelt Susan hoe het is én waar je rekening mee moet houden, als je presenteert.

 tekst gaat verder onder afbeelding


“Het publiek let niet op mij, het publiek let op het verhaal.”

 

Suzanna kan je vertellen over de laatste presentatie die je hebt gegeven?
De laatste presentatie die ik heb gegeven was tijdens de woontop. Dit is een evenement waar 12 verschillende organisaties samen komen om een plan te maken omtrent volkshuisvesting. Ik heb bij de opening en bij de afsluiting een korte presentatie gegeven, daarnaast onderbrak ik de sprekers wanneer er iets werd besproken wat voor jongeren niet passend is.

Hier waren ongeveer 150 mensen bij aanwezig. 

 

Ben je nog weleens zenuwachtig op het moment dat je gaat presenteren?
Ja zeker. Dit ligt wel aan het soort publiek en aan wat ik ga vertellen.
Bij de laatste presentatie waar ik erg zenuwachtig was, gaf ik een tegengeluid aan de doelgroep. De boodschap was niet per se een leuke boodschap voor het publiek. Dit wist ik van tevoren, dat zorgde ervoor dat ik meer zenuwen had dan normaal.

 

Wat gebeurt er met je?
Ik ging redelijk kalm het podium op. Doordat ik de reactie van het publiek niet van hun gezichten kon lezen, werd ik tijdens de presentatie steeds zenuwachtiger. Het effect dat dit op mij had, is dat ik steeds sneller ging praten. 

 

Hoe ga je daar mee om?
Ik heb vragen aan het publiek gesteld. Zo kan ik peilen hoe de boodschap wordt ontvangen én kan ik zelf op adem komen – terwijl het publiek aan het woord is. Zo wordt de presentatie ook interactiever.

Wanneer ik voorafgaand aan een presentatie zenuwen heb, zeg ik tegen mijzelf dat de presentatie niet om mij gaat maar om het verhaal. Uiteindelijk willen mensen niet per se naar jou kijken, maar zijn ze vooral geïnteresseerd in het verhaal dat je vertelt. 

 

Hoe bereid jij je voor op het geven van een presentatie?
De presentaties waar ik over het algemeen het meest tevreden over ben, zijn de presentaties waar ik 100% achter het verhaal sta.
Bij mijn eerste presentatie bij de woonbond stond ik voor 600 mensen, in een theaterzaal. Daar was ik gek genoeg veel minder zenuwachtig. Ik wist dat mijn verhaal goed in elkaar zat.
Als je je verhaal inhoudelijk goed voorbereidt en wanneer je iets vertelt waar je echt achter staat, dan maakt dat het presenteren veel makkelijker.

Hoe zorg je ervoor dat je je tekst onthoudt?
Als ik een presentatie heb waarbij ik echt de tekst moet onthouden, zorg ik ervoor dat de juiste steekwoorden op de PowerPoint staan.
Ik wil niet adviseren om de tekst uit je hoofd te leren. Wanneer je dan iets vergeet is de kans groter dat je vastloopt in je presentatie.

Structureer je presentatie; wat is het begin, wat is het midden, wat is het eind? Als je voldoende tijd hebt kan je je presentatie inleiden en vragen wat het publiek van de dag/presentatie verwacht.

Het allerbelangrijkste is, dat je je verhaal door en door kent. Ik heb zelf het geluk dat ik tot nu toe, in mijn verschillende functies, veel mag en kan vertellen over mijn persoonlijke ervaringen. 

Als je presenteert zoek dan de persoonlijke connectie tussen jou en het verhaal, ook al is het iets wat niet over jou persoonlijk gaat.

 

Welke tips heb je nog meer?

  • Let op je outfit en zorg dat je daar zelfverzekerd over bent.
    Dit zorgt  dat ik zelfverzekerder op het podium sta;
  • Ademhaling oefeningen!
    Als ik zenuwachtig ben, zorg ik dat ik mijn adem laag heb zitten. Een paar keer goed diep ademhalen en uitblazen. Oefen erop dat je ademhaling écht in je buik zit en niet vanuit je borst komt. Je kan hierbij gebruikmaken van de 4x4 methode; 4 seconden diep ademhalen, 4 seconden je adem vasthouden, 4 seconden uitblazen - en dat 4x;
  • Neem je tijd om het verhaal te vertellen - neem bijvoorbeeld af en toe een slok water en durf stiltes te laten vallen;
  • Beweeg met je lijf!
    Loop rond op het podium en vertel je verhaal zo natuurlijk mogelijk.
    Als je met je vriendinnen praat, praat je waarschijnlijk met je handen – doe dit ook op het podium. Maak je handen een onderdeel van je presentatie en voel je vrij om jezelf te zijn.
    Eigenlijk moet je denken: “Ik vertel gewoon een verhaal.”
  • Zoek de interactie; niet alleen bij de mensen op de eerste rij, zoek de interactie ook verder.

 

Mijn laatste tip:

Weet wat je fijn vindt! Vraag jezelf na je presentatie af wat je prettig vond en wat niet. Zelf vind ik het bijvoorbeeld prettig wanneer de zaal donker is en de spotlight op mij is gericht. Zo zie ik het publiek minder goed en voelt de afstand groter. Dit werkt voor mij, maar dit is voor iedereen anders. Ga bij jezelf na wat voor jou werkt en probeer daar patronen uit te halen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.