Selffulfilling Prophecy

Gepubliceerd op 12 juli 2020 om 18:16

Heb je wel eens gehoord van de “Selffulfilling Prophecy”? De naam zegt het al. De “Selffulfilling Prophecy” wil zeggen dat als je iets maar hard genoeg geloofd en vaak genoeg zegt dat deze voorspelling ook uit komt. Over de “Selffulfilling Prophecy” is veel geschreven en veel onderzoek naar gedaan. Zo probeert men hiermee zelfs te verklaren waarom bepaalde groepen eerder in het criminele circuit terecht komen en andere groepen succesvoller zijn. Deze prophecy gaat namelijk niet alleen om wat je gelooft en zegt maar ook om wat anderen van je verwachten en denken, of dit nou positief of negatief is.

Ik moest hier aandenken nadat ik het met een collega had over het vinden van een huis in Amsterdam. Ja je raad het al; mission impossible. Toen ik zelf wanhopig zocht naar een huis (ik moest mijn toenmalige woning bijna uit) riep ik het op een gegeven moment op alle verjaardagen, tegen alle mensen die ik tegenkwam. En wat denk je? Opeens had ik contact met iemand die bemiddelde in antikraak, kon ik een woning van iemand overnemen en kreeg ik via via te horen dat een ver familielid, in Amsterdam, een huisgenoot zocht. Uiteindelijk is dit allemaal niet nodig geweest. Ik heb mijn huidige woning kunnen verkrijgen door een tip die ik van iemand kreeg, je raad het al; na dat ik opnieuw vertelde, aan iemand die ik bijna niet kende, dat ik een woning zocht!

Fake it till you make it

Een verlengde van de “Selffulfilling Prophecy” is het ‘fake it till you make it’ principe. Uiteraard heb je kans om door de mand te vallen. Maar zeg nou zelf als iemand overtuigd aan jou verteld dat je bij hem/haar moet zijn voor de lekkerste koffie van Amsterdam, dan raak je nieuwsgierig, toch? Als iemand zegt ‘Ja ik verkoop best wel lekkere koffie’, ben je dan net zo overtuigd? Terwijl over smaak niet te twisten valt. Hoe kan deze persoon nou feitelijk beweren dat hij/zij de lekkerste koffie van Amsterdam verkoopt.

Heb je ‘m? Wil jij succesvol worden in wat je doet, wat dit ook is, is de eerste stap geloven dat je daadwerkelijk succesvol gaat worden. Om Coco Chanel te quoten; “Success is often achieved by those who don't know that failure is inevitable”.

Six degrees of Seperation

De Six degrees of Seperation hypothese is voor het eerst beschreven in 1929(!). Volgens deze hypothese is de gehele mensheid één groot netwerk waarin iedereen met maximaal 5 tussenpersonen en 6 tussenstappen met elkaar verbonden is. Kun je nagaan hoe dit nu is met de moderne technologie (denk aan LinkedIn, Facebook). Volgens twee artikelen van Facebook, gepubliceerd in 2011, schijnt het zo te zijn dat alle gebruikers (destijds 721 miljoen) gemiddeld maar 5 vriendschappen van elkaar verwijderd waren.

Als je uit durft te spreken wat je wil gaan doen zal je daarnaast zien dat hulp uit onverwachte hoeken komt. De buurvrouw van de neef van je beste vriendin is misschien wél de persoon die jou een stap in de goede richting kan helpen. Misschien staat die buurvrouw best open voor een goed gesprek of een mogelijke samenwerking, weet jij veel. Óf je zoekt een nieuwe baan, laat dat dan vooral vallen op verjaardagen met verre kennissen en familieleden (Weet je huidige werkgever dit niet? Wees hier dan iets voorzichtiger mee).

De Ambassadeur

Spannend? Wat ik eens heb gehoord is dat standaard 30% van de mensen jou een leuk persoon vind, 30% mag jou niet en 30% heeft gewoon geen mening over je. Misschien verschuiven deze groepen iets, maar de regel blijft het zelfde; 30% wel, 30% niet en 30% vind er niks van. Zorg dus dat jij zelf je grootste ambassadeur bent, geloof in jezelf (en in jouw project). Schreeuw je plannen van de daken, zodat ook anderen jouw ambassadeurs worden.

Ga aan de slag met jouw eigen “Selffulfulling prophecy”! – Overigens betekend dit natuurlijk niet dat als je maar genoeg gelooft en verwacht, je vanaf nu achterover op de bank kan gaan leunen. -