Vrouwen beleggen beter

Betekenis 'beleggen'
be·leg·gen (belegde, heeft belegd)
1bedekken: belegde broodjes
2(geld) aan iets besteden waarvan je hoopt dat het in waarde zal stijgen: zijn geld in aandelen beleggen
3bijeenroepen: een vergadering beleggen

Vrouwen, een flinke minderheid op de beurs

Vrouwen zijn een flinke minderheid op de beurs. Bij veel beleggingsfondsen is maar liefst 70% man. Volgens onderzoek van ABN AMRO schatten vrouwen hun kennis van beleggen en financiën lager in, volgens de bank is dit één van de redenen dat vrouwen minder actief zijn in de wereld van beleggen. Een andere reden is dat vrouwen minder risico’s nemen dan hun mannelijke counterpart. Dit wordt bevestigd door verschillende sociale studies, bijvoorbeeld door een recente studie naar stress en risico van de Universiteit van Californië. Hieruit is onder andere gebleken dat er tussen mannen en vrouwen weinig verschil is in de aanmaak van cortisol (ook wel stresshormoon), de reactie op dit stresshormoon is wél anders: acute stress vergroot het sekseverschil met betrekking tot risicogedrag. 

Positieve sidenote:

Doordat vrouwen over het algemeen minder snel risico’s nemen, verdiepen zij zich beter in de verschillende aandelen en maken zij minder impulsieve beslissingen. Dit heeft tot gevolg dat vrouwen over het algemeen 0,4% meer rendement hebben. Dit lijkt een klein percentage maar kan in de beurs al snel oplopen!

 

Beginnen met beleggen?

Zelf ben ik een aantal jaar geleden begonnen met beleggen. Na het luisteren van een podcast (Blondjes beleggen beter), een paar artikelen te hebben gelezen en het boek ‘Beleggen voor Dummies’ te hebben besteld, had ik het idee voldoende informatie te hebben verzameld. Ik leerde wat ETF’s zijn, aandelen, crypto en obligaties. De volgende stap was het vinden van het juiste kanaal om mee te beleggen. Ik liep tegen beginnersfouten aan, ik downloadde de verkeerde app, ik belegde op het verkeerde moment enzovoort.
Inmiddels heb ik mijn weg gevonden in beleggen.

Mijn vuistregels? Alleen beleggen wat je kan missen en alleen beleggen in aandelen die je begrijpt en waar je achter staat. - Mijn vuistregels bevestigen de eerder genoemde onderzoeken, ik (vrouw) neem zo min mogelijk risico; hopelijk met als resultaat ook meer rendement. 
Zelf ben ik begonnen met beleggen in verschillende ETF’s. ETF’s zijn over het algemeen de minst risicovolle beleggingen. Inmiddels heb ik belegd in verschillende plantaardige merken, een paar IT aandelen aangeschaft én heb ik vier verschillende crypto valuta aangeschaft. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

4 tips voor een goede start

 1. Informatie
  Win informatie in: luister naar podcasts over beleggen, google, lees en praat er over met mensen die er verstand van hebben;
 2. Platform
  Zoek uit welk platform goed past bij jouw wensen. Bij dit platform zal je een beleggingsrekening moeten openen.
  Een platform kan je zien als een winkel waar je aandelen kan kopen. Om deze aandelen te kopen zal je een percentage aan de ‘winkel’ moeten betalen, deze percentages verschillen per platform.
  Je betaalt transactiekosten, kostenpercentage en je betaalt voor de beleggingsrekening.
  Het aanbod per winkel verschilt daarnaast ook.
  Zelf gebruik ik Buxzero. Buxzero is een gebruiksvriendelijke app, met lage kosten. Één die ik, als beginnend belegger, erg fijn vind om te gebruiken. Onlangs hebben zij helaas wel de Crypto uit hun assortiment gehaald. Waardoor ik momenteel gebruik maak van een andere beleggingsrekening specifiek voor mijn Crypto. 
 3. Aandelen
  Kies een aandeel waar jij verstand van hebt of waar je achter staat. Zo investeer ik zelf niet in organisaties/merken waarbij ik mij niet kan vinden in hun waarden en/of vervuilend zijn voor het milieu. Misschien is deze keuze niet de financieel verstandigste keuze, het is wel een keuze die bij mij past. 
  Ik probeer zelf aandelen aan te schaffen zodra de koers drastisch daalt. Zo kan je uiteindelijk weer meer rendement behalen. Doe dit wel alleen bij aandelen waar jij het volste vertrouwen hebt, of na onderzoek te hebben gedaan, dat de koers uiteindelijk weer gaat stijgen.
 4. Hoofdregel
  Beleg alleen wat je kan missen. Aan beleggen zit nou eenmaal een risico verbonden, hoe hoger het risico hoe hoger de winst (dus ook hoe hoger het verlies kan zijn). Begin met een klein bedrag per maand, kies een bedrag wat past binnen jouw budget. Al is het maar € 20,- per maand. 

 

ETF's/Obligaties/Crypto

 

ETF (Exchange Traded Fund)

Een ETF is een groep organisaties/bedrijven waar jij een stukje van kan kopen. Koop je een ETF, dan beleg je dus in meerdere organisaties/bedrijven tegelijk. Oftewel een ‘portefeuille aan aandelen’. Het risico maar dus ook het rendement is vaak laag. 
Wist je trouwens dat uit een onderzoek van BCG (2018) is gebleken dat bedrijven met vrouwen aan het roer gemiddeld meer rendement opleveren. Er zijn ETF's die bestaan uit een portefeuille van organisaties waarbij vrouwen aan het roer staan! Hoe gaaf is dat.

 

Obligaties

Een obligatie is een lening aan een ander. Vaak aan een organisatie of staat. Makkelijk gezegd leen jij je geld uit. Er wordt afgesproken wanneer dit wordt terugbetaald. Zo zie je de datum en een rentepercentage staan. Vaak wordt dit per jaar uitgekeerd. Uiteraard zit ook hier een risico aan.


Crypto

Een Crypto is een digitale munt/valuta, ofwel digitaal geld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de welbekende bitcoins, maar er zijn nog heel veel andere ‘coins’. Allemaal met een eigen waarde. Beleggen in crypto wordt als risicovol beschouwd. Je kan veel geld verdienen maar dit ook net zo makkelijk weer verliezen. Crypto koersen zijn namelijk over het algemeen volatier dan bijvoorbeeld ETF’s en andere aandelen. Met volatieler wordt bedoeld dat de koers ‘heftiger’ beweegt en minder stabiel is.

Meer weten? Binnenkort laten we op FEMIZINE een vrouwelijke belegger aan het woord!

 

https://www.beleggingsinstituut.nl/beleggers-kennisbank/cryptocurrency/beleggen-in-crypto/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698212/

https://www.beleggingsinstituut.nl/beleggers-kennisbank/etfs/etf-risico/

https://www.beleggingsinstituut.nl/beleggers-kennisbank/obligaties/

https://www.bcg.com/publications/2018/why-women-owned-startups-are-better-bet


In deze volledig geactualiseerde editie van Blondjes Beleggen Beter leert financieel journaliste Janneke Willemse je in 7 stappen hoe je simpel en succesvol kan beleggen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.