Tess Anders, Kunstenaar

Kunst is er bij Tess met de paplepel ingegoten. Tess komt uit een creatieve familie; haar vader is grafisch ontwerper en haar zus styliste. Tess heeft de kunststudie Art&Design gevolgd in Amsterdam en is in 2014 begonnen met schilderen. Sinds 2018 staat ze als TessAnders ingeschreven bij de KvK en is het balletje gaan rollen. Ze creëert kunstenwerken met driedimensionale toevoegingen; eigen werk en in opdracht. Dit jaar heeft zij ook ARTWEAR by Tess Anders opgericht. Nu kun je haar werk niet alleen aan de muur hangen, maar ook bestellen op katoenen tops en is haar werk dus letterlijk te dragen! Tess werkt momenteel nog parttime bij MAC Cosmetics maar vanaf 01 november zal zij zich volledig aan haar kunst gaan wijden.  

"Als je je doelen echt belangrijk vindt, investeer dan je tijd."

Naam: Tess Anders (1990)
Woonplaats: Den Haag, Zuiderpark
Opgegroeid in Haarlem
Huisgenoot: Woont sinds twee maanden samen met Romeo
Beroep: Kunstenaar / Make-Up Artist
Website: Tess Anders

Tess vertel, hoe is je loopbaan tot stand gekomen?
"Nadat ik mijn studie Art&Design in 2011 had afgerond kon ik niet direct aan het werk, als kunstenaar kun je namelijk ook niet zomaar in loondienst. Ik wou graag verder studeren maar ik werd bij elke vervolgopleiding afgewezen. Mijn plan liep niet hoe ik het uit gedacht. Ik had geen idee hoe ik dit moest gaan doen en ben in de horeca blijven werken, ik moest immers ook gewoon mijn huur en rekeningen betalen. Voor mijn creativiteit was dit dodelijk. Ik raakte met mijzelf in de knoop en was teleurgesteld. Ik besefte nog niet hoe hard ik zou moeten werken om daadwerkelijk een succesvol kunstenaar te worden.

In 2014 zat ik niet goed in mijn vel. Ik had een creatieve blokkade en een depressie. Ik ging zo vaak over mijn eigen grenzen heen dat ik gewoon op was. Ik realiseerde dat ik echt een dieptepunt had bereikt. Heel cliché maar als dat niet was gebeurd, dan was ik ook niet de persoon die ik vandaag de dag ben. Ik ben veel boeken gaan lezen, heb mij beziggehouden met mindfulness, meditatie en ben in therapie gegaan. Ik was erg gretig om niet alleen beter te worden maar ook een betere versie van mijzelf te worden. In die periode probeerde ik alles van mij af te schilderen. Ik legde hier mijn ziel en zaligheid in en heb zo mijn eigen stijl gecreëerd. Toen ik reacties kreeg van mensen uit mijn omgeving op mijn werken en de vraag werd gesteld waarom ik er niet meer mee deed, ben ik het professioneel gaan aanpakken. Vanaf 2018 begon dit te rollen en ging het roer om: ik ben gaan investeren, ben mijn social media in gaan zetten, ik schreef me in bij de KvK, las boeken over hoe je een eigen bedrijf kan starten en verdiepte mij in de zakelijke kant van bedrijfsvoering. Ik werkte destijds fulltime voor MAC Cosmetics en plakte er een fulltime baan naast. Door alle liefde en support die ik kreeg ben ik meer in mijzelf gaan geloven.
Wat mij ook een goede zet heeft gegeven is dat ik in Den Haag centrum woonde in een loft die eigenlijk veel te duur was, ik had ongeveer € 50,- per week om van te leven. Ook daarom moest ik gaan verdienen met mijn kunst."

 

Wat heb je hiervan geleerd?
"Complete zelfacceptatie: lief zijn voor mijzelf. Mijn perspectief is echt veranderd. Ik reflecteer en sta stil bij wat ik aan het doen ben. Zo houd ik nu balans voor mijzelf."

 

Vertel eens over je eerste opdracht/aanvraag?
"In het begin maakte ik wel eens een schets voor € 100, maar mijn echte opdrachten begonnen pas halverwege 2019 binnen te rollen. In het begin ben ik vooral heel veel gaan produceren en via een kennis kwam Fajah Lourens in contact met mijn werk. Zij heeft toen een opdracht bij mij uitgezet. Ze was zo enthousiast dat ze vervolgens nog een portret heeft besteld, dit keer van haar zoon. In november kwam LINDA TV bij haar filmen en heeft Fajah mij genoemd in het programma, hierdoor kreeg ik nog meer aandacht!"

 

Inmiddels heb je ook je eigen kledinglijn ARTWEAR. Kun je hier iets over vertellen?
"Twee jaar geleden ben ik gestart met ARTWEAR Ik heb een topje gekocht in de stad en een transfer papiertje en ben met een printer aan de slag gegaan. Vervolgens heb ik feedback bij mensen gevraagd; spreekt dit hen aan, zouden zij dit kopen. Ik ben dit idee steeds verder gaan uitbouwen. , het heeft wel even op zich laten wachten: het was lastig om een goede drukkerij te vinden en een kledingcollectie te vinden waar ik achter stond. Het is een vrij grote investering en ik ben goed gaan onderzoeken voor ik heb doorgepakt. Inmiddels hangt mijn ARTWEAR bij ‘Xander Franklin Store’, een conceptstore in Rotterdam. De conceptstore ging in mei 2020 open, deze opening werd zo mijn deadline!"

 

Hoe ben je bij Xander Franklin Store in Rotterdam terechtgekomen?
"Een vriendin van mij kent de eigenaar van deze winkel. Hij zocht toevallig naar merken voor in zijn winkel. Ik heb niet geaarzeld en heb mijzelf gewoon voorgesteld. “Ik ben Tess, dit is mijn nummer en ik heb mijn concept naar je gemaild.”

 

Wat weet je nu waarvan je wou dat je het aan het begin van je carrière wist?
"Als ik mijzelf vorig jaar iets zou kunnen vertellen zou dat zijn: wees geduldig. Ik kon zo enthousiast zijn dat ik te snel handelde. Pas als alles compleet is moet je iets uitbrengen. Een voorbeeld hiervan is mijn website. Ik was zo enthousiast dat ik dit al direct online zette. Nu zou ik er eerst voor zorgen dat alles klopt en compleet is. Door de gretigheid kon ik te snel gaan en liep ik toch weer tegen zaken aan. Nu zeg ik tegen mezelf: even geduld Tess en controleer of alles echt klopt en compleet is."

 

Waar ben je het meest trots op?
"Ik ben erg trots op mijn gretigheid en mijn zelfvertrouwen. Nu geloof ik in mijzelf. Daarnaast ben ik er trots op dat ik andere mensen erg blij kan maken, kan ontroeren, met mijn werk. Het blijft een fantastisch moment als ik het portret op verzoek presenteer aan de klant. Mijn werk is een combinatie van de wensen van de klant en mijn creativiteit zodat ik echt werk lever wat diegene ook in zijn of haar hoofd had. Mijn doel is natuurlijk om de verwachtingen te overtreffen. Om dan die sprankeling in de ogen te zien en de stilte die iemand ervan krijgt, dat is echt fantastisch!"

 

Wat zijn je ambities?
"Heel veel! Ik wil nog meer portretten op verzoek maken. Met Nook Gallery ben ik in overleg om daar schilder workshops te geven, met een leuke twist: hier ben ik nog over aan het brainstormen. Verder wil ik natuurlijk meer exposities houden. Zo zal er in april 2021 een ‘Familie Anders’ expositie plaatsvinden. De kunst van mijn moeder, mijn vader, mijn zus en van mijzelf zal dan tentoongesteld worden, de appel valt niet ver van de boom!
Als ik zo terugkijk naar alles wat er op mijn pad is gekomen besef ik dat ik wel veel dingen kan plannen maar dat er soms dingen gebeuren die je niet had kunnen bedenken. Ik ben vooral heel excited en nieuwsgierig wat er nog meer op mijn pad gaat komen."

 

Wie inspireren jou?
"Ik kan inspiratie halen uit mensen maar ook uit alles om mij heen. Zoals Avant Garde, interieur design, fotograven en andere kunstenaars.
Ik ben fan van Ans Markes én mijn vader is een inspiratie voor mij. Hij is echt een selfmade man. Hij komt uit een arm gezin en door heel hard te werken heeft hij zich uitgemond tot directeur van één van de grootste reclame bureaus in Nederland. Toch is hij nog altijd heel bescheiden en lief voor de mensen om hem heen. Hij doet een deel van zijn werk nu gratis voor jonge ondernemers, bijvoorbeeld door het ontwerpen van een complete huisstijl. Hij geniet echt van het leven en maakt nog altijd kunst."

 

Hoe kom je tot rust na een drukke werkweek/werkdag?
"Mijn ‘me-momentjes’: Ik kan heel lekker tot rust komen door bijvoorbeeld te gaan lezen en te gaan schetsen of door bijvoorbeeld een pedicure te nemen. Om echt tot rust te komen doe ik graag dingetjes alleen: lanterfanten, fietsen, ergens een koffietje en een dadeltaartje halen en in het park zitten. Wat ik ook vaak doe is het bezoeken van musea, ik kan mijzelf dan helemaal opladen."

 

Welk advies heb jij voor andere ambitieuze vrouwen?
"Geloof heel sterk in jezelf, in je product en in wat je doet! Er zijn altijd mensen die het ontzettend gaaf vinden en mensen die het helemaal niks vinden, door beiden moet je je niet laten leiden. Als je gelooft in jezelf en wat je doet, dan raakt het je niet als mensen er niet achter staan, smaken verschillen nou eenmaal.

Doe concessies. Als je je doelen echt belangrijk vindt ga bij jezelf ten rade: is die ene lunch date met die vriendin of dat avondje stappen het waard? Als je je doelen echt belangrijk vindt, investeer dan je tijd in het creëren. Gezelligheid komt later. De uitdaging is om wel balans te houden in alles. Dat is mijn grootste les geweest: naast het creëren en investeren, genoeg me-time, lekker bewegen en je sociale leven onderhouden."

 

Heb je zelf ervaren dat mensen zeiden: ‘Tess zou je dat nou wel doen?”
"Ja, zowel van vreemden als van familie en vriendinnen. Ik geloof wel dat dit goed was bedoeld, ze willen me beschermen, maar als je risico’s neemt kunnen mensen ook hun eigen angst projecteren op jou. En er zijn natuurlijk mensen die je werk gewoon niet mooi vinden. Er is ook weleens gezegd ‘een beetje plaatjes tekenen en daar mee verdienen, is dat een ding?’

 

Hoe ging jij daar mee om?
"Door te bedanken voor hun mening en er gewoon voor te gaan. Als ik onderuitga, dan ga ik onderuit, maar ik moest dit gewoon proberen! Ik heb door vallen en opstaan wel echt geleerd om naar mijzelf te luisteren."

 

Je vertelde net over hoe ARTWEAR is ontstaan en dat je de stoute schoenen had aangetrokken met je introductie. Kun je hier ook nog een tip over geven?
"Ik doe dat wel vaker! Dan zeg ik gewoon ‘Hoi ik ben Tess, en dit is mijn werk. Past het bij je, dan hoor ik graag van je! Laten we een kop koffie drinken!’ Je moet geen schaamte hebben en gewoon doen. Als er nee wordt gezegd, dan is dit helemaal niet erg! On to the next. Als er een kans voorbijkomt moet je deze direct grijpen, niet eerst nadenken. Direct bellen, direct actie. Als je 10 keer probeert dan zegt er één misschien ja. Reageer adrem, verkoop jezelf! Je moet jezelf aan de markt brengen, want anders weten mensen het niet.

Een mooi voorbeeld is mijn interview door Indebuurt. Dit was ontzettend leuk om te doen en hier is ook een leuk artikel uit gekomen. De interviewer zit ook in de organisatie van Den Haag Fashion Week en vertelde mij dat hij mij en mijn werk al kende. Twee jaar geleden had ik namelijk een kop koffie gedronken met zijn partner, die fashion designer is. Met als resultaat dat ik tijdens de Den Haag Fashion week een profiel artikel had in ‘Haque Magazine’ met drie werken van mij afgebeeld. Dit magazine is nu te koop in ‘Paagman’ (Boekhandel, Den Haag). Zo zie je maar weer dat zo’n kop koffie zelfs twee jaar later nog iets kan opleveren! Een ‘nee’ kan altijd nog een ‘ja’ worden."

 

Heb je nog leestip of een kijktip?
"De 4 inzichten van Miquel Ruiz, is echt one of my favorite books, ik hou van psychologie boeken. Ik ben gefascineerd door gedrag en beweegredenen van mensen. Je leert hoe jijzelf en hoe anderen in elkaar zitten. Je leert hoe je met anderen om kan gaan; dat andermans beeld van de wereld niet per se overeenkomt met jouw beeld van de wereld. Ik leer zo op een liefdevolle manier mezelf ontdekken en andere mensen begrijpen."

"Geloof heel sterk in jezelf, in je product en in wat je doet"

 

Reactie plaatsen

Reacties

Bianca
4 jaar geleden

Heel leuk en inspirerend om te lezen!!! Liefs, Bianc