Lieke van der Plas - Founder van LEF Media

Lieke van der Plas

Lieke is founder van het eerste zakelijke vlogbureau van Nederland. LEF Media bestaat nog maar 2,5 jaar maar de opdrachten stromen binnen. In haar werk is zij dagelijks bezig met haar passie voor het delen van verhalen, presenteren en ondernemen. Als communicatieprofessional leerde ze om trends en ontwikkelingen te spotten. Toen ze opmerkte dat ‘zakelijk vloggen’ trending was, is ze zich op dat gebied gaan ontwikkelen. Wat als bedrijven wel willen vloggen, maar de middelen niet hebben (geen personeel, geen tijd, geen kennis) om te vloggen? Dan zijn ze bij Lieke aan het juiste adres. Inmiddels heeft zij een team van freelancers om zich heen verzameld en scheurt ze heel Nederland door, in haar bestickerde Fiat, om voor de grootste organisaties vlogs op te nemen of vlog workshops te geven. Inmiddels begeleidt ze ook stagiaires.

"Lef tonen, een stukje lef. Niet bang zijn om risico’s te nemen, niet bang zijn om te falen, uit je comfortzone treden!"

Naam: Lieke van der Plas (1995)
Woonplaats: Rotterdam
Huisgenoot: Gaat vanaf 01/08/20 samenwonen met haar vriend, heeft daarvoor 6 jaar samengewoond met twee vriendinnen
Beroep: Zakelijk vlogger, founder van LEF Media

 

Lieke, vertel hoe is LEF Media tot stand gekomen?
“4 Jaar geleden alweer ben ik afgestudeerd als communicatieprofessional. Mijn eerste echte baan was bij de Euromast in Rotterdam. Hier werkte ik 24 uur per week op de marketingafdeling. Al snel merkte ik dat ik niet gelukkig werd van fulltime op kantoor zitten, de werkdruk werd hoger, mijn werkplezier lager. Op een gegeven moment fietste ik met tegenzin naar mijn werk. Ik kwam toen terug bij mijn passie van vroeger: als klein meisje stond ik graag op het podium te dansen, te zingen, te presenteren. Bij elke school uitvoering stond ik met mijn neus vooraan. Het zingen heb ik snel op gegeven, een carrière als Beyonce zit er niet in. Vanuit de gedachte om mij te focussen op presenteren heb ik besloten om zakelijk vlogger te worden. Zelf houd ik overigens helemaal niet van de influencer vlogs, ik kijk ze niet en ik volg geen vloggers.”

 

Maar had je hier dan wel ervaring mee?
“Achteraf gezien was ik er al wel mee bezig, ik stuurde dan filmpjes naar vriendinnen. Ik was ook altijd wel bezig met editen. Het zat er toch ergens wel in. In het begin durfde ik niet eens te vertellen dat ik zakelijk vlogger was, ik kreeg altijd de kriebels van het woord ‘vloggen’. Als de vrienden van mijn zusje vroegen wat ik deed dan was standaard het antwoord: oh ze maakt video’s. Ik wou ook niet dat mensen zouden denken: komt er weer eén die denkt dat ze de nieuwe Monica Geuze kan worden.”

 

Deed je vanaf dag 1 alles zelf?
“Ik heb het zakelijk vloggen voor de Euromast bedacht en opgepakt. Al snel dacht ik; als dit voor de Euromast kan, dan kan het ook voor andere ondernemingen en zag ik er een business in. Ik heb nog drie maanden bij de Euromast gewerkt maar had wel bedacht ik wil fulltime verder met LEF Media. Ik ben verder gegaan met het vloggen, heb hier een editor bij gezocht en echt geïnvesteerd in LEF Media.

 

Wat tof dat je zo het diepe in bent gesprongen!
“Ja, een beetje lef. De naam is hier ook zo toepasselijk bij. Qua ontwikkeling heb ik ontzettend veel geleerd. Ik heb geen voorbeeld gehad. Ik had geen idee hoe je dit nu eigenlijk doet. Toen ik mijn opvolger bij de Euromast ging inwerken merkte ik dat zij veel meer werkervaring had. Ik heb in die twee weken dat ik haar heb ingewerkt nog zoveel geleerd. Ik ben mijzelf in de afgelopen jaren wel een paar keer tegen gekomen; dat ik echt rust moest pakken om even bij te komen. Daarnaast moest ik echt leren om persoonlijk en zakelijk gescheiden te houden. Ik trek mij zaken snel persoonlijk aan en wil iedereen te vriend houden. Zakelijk gaat dit nou eenmaal niet altijd. Dat is wel iets waar ik af en toe zo mee kan zitten dat ik denk: ik stop er mee! Gelukkig kan ik mij de volgende dag altijd weer herpakken en dan ga ik er weer voor!“

 

Wat heb je geleerd in de afgelopen jaren?
“Mijn grootste les is dat je mensen om je  heen moet verzamelen die beter zijn dan jij. Ik kan goed vloggen en presenteren. Het editen heb ik uitbesteed, mijn administratie heb ik uitbesteed. Ik ben gewoon niet goed met cijfers. Ik heb niet voor niks communicatie gestudeerd en geen bedrijfskunde. Ik heb nu een editor, een boekhouder en een businesscoach. In het begin deed ik dit allemaal wel zelf, maar je werkt dan aan taken die je niet leuk vind, die je veel tijd kosten en waar je heel makkelijk fouten in maakt. Luisteren naar advies van anderen, maar wees wel selectief aan wie je advies vraagt. Nog een les: als je een bedrijf begint, weet dan waar je aan begint. Mijn ambitie was om een echt bedrijf op te richten, een team om mij heen te verzamelen en in het begin deed ik alles zelf. Onlangs kwam ik oude administratie tegen. In vergelijking met nu is dat echt kinderspel, een lachertje. Wat schattig was ik toen, dacht ik. Ik had op dat moment eens moeten weten waar ik nu sta. Zo had ik voor mijn algemene voorwaarden inspiratie opgedaan bij andere ondernemers en ze laten schrijven door een vriendin. Tot ik een mail kreeg van iemand met de vraag of ik hun algemene voorwaarden gewoon had over genomen. Vanaf dit punt heb ik andere professionals in de arm genomen om deze zaken voor mij te regelen, op de langere termijn haal je hier veel meer winst uit.”

 

Maar zullen de meeste mensen niet gewoon starten en gaandeweg leren?
“Ja, en zo moet het ook. Als je alleen maar met je plan bezig bent, dan ga je uitstellen. Je moet gewoon doen, proberen, op je bek gaan en weer doorpakken. Mooi voorbeeld is dat ik van belastingen geen idee had, blijkbaar moet je vier keer per jaar aangifte doen – wist ik veel. Na de eerste maand dacht ik: Ik heb alleen nog maar kosten, dus ik krijg toch geen geld terug. Omdat ik de eerste aangifte niet had gedaan kreeg ik opeens een brief binnen van de *belasting dat ik € 5000,- moest betalen. Ik schrok hier echt van. Het scheelt gewoon wel een beetje als je weet hoe het ondernemen gaat en waar je naar toe wilt.”

*Als je niet elke 3 maand btw-aangifte doet als ondernemer, wordt je inkomen geschat in het voordeel van de belastingdienst. Je krijgt dan een rekening binnen van de btw van een geschat inkomen. Dit kun je met veel moeite weer herstellen, maar je moet wel  een boete betalen omdat je te laat was met je aangifte.

Waar ben je het meest trots op?
“Anderhalf jaar geleden kreeg ik steeds meer opdrachten, door het hele land. Ik kon daar gewoon niet meer met de trein aankomen. Het oogde niet professioneel en ik was ook veel langer onderweg. Ik moest dus een auto. Ik ben gaan zoeken naar autodealers in de buurt en kwam op de website van een dealer met een kopje voor ‘foto’s’ en voor ‘video’. Alleen was de video-pagina helemaal leeg. Op een zaterdag ochtend ben ik binnen gelopen en heb gezegd: Jullie hebben video’s nodig, ik een auto, wat kunnen we daar aan gaan doen? Aan het einde van het gesprek ging ik de deur uit met een Fiat en een samenwerking – en een gevoel van ongeloof: Is dit echt gebeurd? Ik heb hier LEF getoond, als je iets wil dan geloof ik dat je het ook gewoon kan krijgen! Een ander hoogtepunt in mijn carrière zijn de vlogs die ik maakte voor RTLZ en RTL7. Ik wilde eigenlijk niet op tv werken, mijn doel is niet om BN’er te worden, maar toen ik op RTL was, was dit toch wel echt een kippenvel moment. Dit is ook echt een kick voor mijn business geweest en dit heeft er ook zeker voor gezorgd dat ik meer opdrachten kreeg. Uiteindelijk heb ik hier zelf ook weer een punt achter gezet. Dit was een heel moeilijk besluit, maar het paste niet meer bij mij. Wat ik bijvoorbeeld miste was het contact met mijn opdrachtgevers, bij LEF Media heb ik zelf het contact. Bij RTL werd dit voor mij geregeld en kwam ik puur op locatie om een vlog op te nemen. Het was spannend om een punt te zetten achter een vaste inkomensbron, dus ook hier ben ik wel trots op.”

 

Wat zijn je ambities met LEF Media?
“Nu zit ik bij een co-working space. Ik wil in 2021 mijn eigen kantoor hebben. Nu met COVID19 moet ik kijken of dit nog realistisch is: ik heb twee maanden stilgestaan in wat normaal de twee drukste maanden van het jaar zijn. Ik wil daarnaast uitbreiden in videomarketing met ons eigen LEF Model zodat we een breder aanbod hebben. Voor vier bedrijven zijn we hier nu mee bezig: voor een jaar ontzorgen wij onze samenwerkingspartners door de hele videomarketing op te zetten. Ik heb veel ideeën maar de kern en focus moet wel echt het zakelijk vloggen blijven: don’t kill your darling!”

 

Wie is jouw voorbeeld en waarom?
“De eigenaresse van Hashtag Workmode Emilie Sobes. Ik heb heel veel respect voor de manier waarop zij haar business runt, hoe ze is begonnen en hoe dat is uitgegroeid. Ik haal veel inspiratie uit hoe zij dat heeft neergezet. Ze deelt hier veel over, open en eerlijk. Ik kan daar echt van leren.

Mijn ouders zijn daarnaast ook echt een inspiratiebron, ook zij zijn beide ondernemers. Ze kunnen mij helpen met vraagstukken die ik heb. Ook bij mijn vriend kan ik altijd terecht met vragen. Mijn vader is een ondernemer in hart en nieren, hij heeft heel veel LEF getoond. Hij neemt veel risico, dit is ook weleens flink misgegaan maar hij is nooit bij de pakken neer gaan zitten, kijkt altijd naar de positieve kant. Hij maakt tijd voor zijn gezin; hij heeft werk en privé echt in balans. Dat is voor mij toch nog altijd een uitdaging.”

 

Hoe kom je tot rust?
“Van een siësta kan ik heel gelukkig worden. Even liggen, in de middag met een zon in mijn gezicht. Misschien komt dit doordat ik in Spanje heb gewoond. Tijdens zo’n siësta ben ik het liefst alleen, geen vriend, ouders, hond, vriendinnen. In mijn eentje een siësta!”

 

Welk advies zou je willen geven aan de vrouwen die dit lezen? 
“Toon lef, wees niet bang om risico’s te nemen of te falen en stap uit je comfortzone! Ga je passie achterna, volg je hart. Zet alle stappen die hiervoor nodig zijn, en ja daar heb je waarschijnlijk heel veel LEF voor nodig. Toen ik net begon met LEF media zat ik met mijn moeder en een vriendin in een wijnbar, ik vertelde over mijn bedrijf, de reactie hierop was ‘Het meervoud van LEF is leven!’. Ik wist toen direct dat dit de quote achter mijn bedrijf zou zijn, ik geloof hier heilig in. Volgens mij is dit overigens een quote van Loesje.

 

Heb je nog een inspirerende lees- of kijktip?
“Ik ben nu bezig met ‘You are a badass’. Het is een informeel boek, met voorbeelden. De kern die ik er uithaal past ook gewoon echt bij het lef hebben. Ook ‘The Secret’ is echt een aanrader. Hierdoor ben ik anders naar dingen gaan kijken: Als je ergens echt in gelooft en positief bent kun je alles krijgen in het leven. Je moet je dromen visualiseren, alsof je het al hebt bereikt. Soms moet je het ook wel een beetje nemen met een korreltje zout.”

“Het meervoud van LEF is leven” - Loesje / Lieke

Meer van Lieke zien? Kijk het filmpje hieronder en neem een kijkje op haar site

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.