Fidan Tekin - Freelance Chef

Gepubliceerd op 29 april 2020 om 15:44

Fidan is geboren in de Achterhoek, vertrok op haar 17e naar de ‘grote stad’ en woont nu in Amsterdam-West met haar lieve chihuahua Lemon Poppy, genoemd naar een Engels taartje.

Fidan is freelance chef en heeft een goede naam opgebouwd bij horecaondernemers in hartje Amsterdam. Vooral de finedining restaurants weten haar steeds weer te vinden. Door het coronavirus kwamen er geen opdrachten meer binnen, dus begon ze met haar eigen afhaalservice: ‘Bij Fidan uit de keuken’. De bestellingen stromen binnen. Ze is gespecialiseerd in speciale wensen, diëten en gerechten voor mensen met allergieën. Ze kookt vooral vegetarische en veganistisch. “Dat zijn allang geen uitzonderingen meer in Amsterdam, het is namelijk de toekomst!”, zegt Fidan.

Van de Achterhoek via de Zuidas naar koken in haar eigen Amsterdamse keuken, Fidan Tekin volgt haar hart

 

Over Fidan

Naam: Fidan Tekin (1984)

Woont in: Amsterdam

Huisgenoot: Lemon Poppy (chihuahua)

Werkt als: Freelance chef-kok

Bedrijf: Bij Fidan uit de keuken

Nieuwsgierig? Bestel dan eens een maaltijd bij Fidan uit de keuken.

Fidan, vertel! Waarom ben je freelance chef-kok?

“Als freelancer ervaar ik alle mooie kanten van mijn vak: van een drie gangen menu voor 1000 gasten tot een intiem restaurant waar ik de mooiste fine dining gerechten op tafel mag toveren.”

 

Wat is de mooiste plek waar je hebt gewerkt?

“Dat zijn toch echt bedrijven waar we van scratch alles klaar maken. Vorig jaar werkte ik op Texel. De chef had een menu gemaakt van verse ingrediënten direct van het land, er kwam geen import of export aan te pas. Dat zijn écht de leuke dingen om te doen. Ook het Scheepvaartmuseum vind ik een superleuke werkplek. Weinig mensen weten dat daar vaak evenementen worden georganiseerd; van bedrijfsfeesten tot bruiloften, Amsterdam Sail, en het Lightfestival. Met veel verschillende chefs maken we de mooiste gerechte. Meestal bedenk ik dan de vegan en vegetarische gerechten. Je moet je voorstellen dat er vaak honderden gasten zijn, dan zijn er ook altijd veel mensen met speciale wensen en diëten. Ik kijk dan wat er in de koeling is. Voor mij is dat net een mysterybox, waar ik de mooiste gerechten van maak.” 

 

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

“Ik heb de hogere hotelschool gedaan, maar vond vervolgens een baan als headhunter voor een Engelse firma op de Zuidas. Het was een zware baan, zo heb ik tijdens de economische crisis mijzelf een keer opgesloten op het toilet. Ik heb zeker een half uur huilend op het toilet gezeten, ervan overtuigd dat ik het niet kon. Ik stond op het punt van stoppen, maar sprak uiteindelijk met mijzelf af dat ik ‘niet zal stoppen omdat iets niet lukt, ik stop pas als ik iets niet leuk meer vind’ Na dat half uur heb ik mijn uitgelopen make-up bijgewerkt en liep met opgeheven hoofd het toilet uit. Van binnen ging ik overigens langzaam dood. Ik boekte uiteindelijk veel successen en werkte internationaal, maar realiseerde me op een gegeven moment dat dit werk echt niet bij mij paste. Op mijn 30e dacht ik: ‘Ik ga het niet meer doen!’ En toen ben ik voor mijzelf begonnen.”

 

Woow! Wat knap dat je toch je werkdag hebt afgemaakt. Wat is de belangrijkste les die je hiervan hebt geleerd?

“Alles kost tijd! Je moet niet verwachten dat als je investeert in jezelf, dat het direct binnen een week gaat zoals jij het je hebt voorgesteld. Ik heb stap voor stap gewerkt. Gaandeweg leer je wat je leuk vindt, kun je je ontplooien. Ik begon met een blog, toen werd ik voedingscoach, ging ik catering doen en opeens stond ik in de mooiste restaurants van Amsterdam te werken. En nu ben ik thuis aan het koken! Het is echt een proces. Je gaat niet van A naar B, je gaat met allerlei omwegen terwijl je onderweg allemaal nieuwe dingen ontdekt en nieuwe mensen tegenkomt.”  

 

Waar ben je trots op?

“Het meest trots ben ik erop dat ik ondanks veel tegenslagen altijd een manier vind om met mijn passie door te gaan.”

 

En die passie? Is dat het koken?

“Het koken, zeker, maar het gaat me er vooral om dat ik mensen een onvergetelijke culinaire ervaring geef, daar kick ik op. Ook ben ik geïnteresseerd in alle facetten van voeding; waar het vandaan komt, of het lokaal is, wat het met je lichaam doet, allergieën. Ik ben ook voedingscoach, als het om voeding gaat vind ik echt alles interessant!”

 

Wat zijn je ambities?

“Natuurlijk een show op 24 Kitchen! Maar het is echt een proces, waarin je gaandeweg leert wat je wilt. Ik wilde bijvoorbeeld nooit vanuit mijn keuken mijn gerechten verkopen. Door de coronacrisis ben ik gedwongen om dit te doen, er moet toch brood op de plank. Nu merk ik dat het mij toch prikkelt. Dat is het! Je groeit in iets, iets wat je eerst niet wilde kan veranderen.”

 

Ben jij iemand die overal nieuwe kansen ziet?  

“Ja, absoluut! Ik heb nooit gewild dat een tegenslag mij definieert als persoon. Dus ik ging altijd door! Het is niet per se sterk zijn, het is dat ik gewoon niet in een situatie wil zitten waarin ik mij niet goed voel. Dan ben ik heel praktisch ingesteld. Dan vraag ik mezelf wat ik kan doen om deze situatie te veranderen. Het is niet altijd iets wat jezelf in de hand hebt. Ik vind het de grootste onzin als mensen zeggen: ‘O, je moet gewoon harder werken!’ Er zijn genoeg mensen die heel hard werken en alsnog geen rijkdom of succes hebben – dit is overigens ook niet het belangrijkst. Het belangrijkste is dat je iets doet waar je zelf 100% achter staat.”

 

Mooi gesproken! En wie is jouw voorbeeld?

“Eigenlijk niemand ... Is dat erg om te zeggen? Ik ga altijd uit van mijn eigen kracht en probeer mij niet te vergelijken met anderen; ieder mens is uniek, heeft eigen talenten en een eigen verleden. Ik denk niet dat je dat kan vergelijken. Er zijn natuurlijk wel mensen die mij inspireren. Mijn jeugdheld is Pippi Langkous. Ik leef elke dag naar haar motto: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'. Mijn culinaire inspiratie is Anthony Bourdain; Hij is helaas overleden en heeft met veel tegenslagen te kampen gehad. De depressies hebben het helaas van hem gewonnen. Maar wat hij deed in zijn programma’s, een kijkje nemen in verschillende culturen en landen, dat is iets wat mij ontzettend gaaf lijkt!”

 

Dus dat is misschien ook nog een doel van jou?

“Ja absoluut! Als ik kijk naar zijn professionele carrière en zijn boeken lees en alles wat hij heeft neergezet. Dan word ik daar wel heel blij van.”

 

Wat is jouw advies aan ambitieuze vrouwen?

“Begin klein! Het is niet zo dat als jij iets creatiefs wil doen, of als jij je met je passie bezig wilt houden dat je alles stop moet zetten. Als je bijvoorbeeld een baan hebt die je niet leuk vindt, begin dan alvast iets kleins vanuit huis te doen en kijk waar het naar toe groeit.”  

 

Nu nog even over jou; wat zouden vriendinnen over jou zeggen?  

“Dat ik lichtelijk OCD heb. Ik word vaak vergeleken met Monica van Friends. Ik ben een pietje precies om het zacht uit te drukken, ik ben perfectionistisch, ik roep bijvoorbeeld vaak ‘Georganiseerd plezier is het beste plezier!’. Ik kan hoge verwachtingen hebben van de mensen om mij heen. Daar staat tegenover dat ik ontzettend zorgzaam ben. Als ik met vriendinnen afspreek verwacht ik bijvoorbeeld dat ze precies op tijd zijn. Zijn ze dat niet dan kan ik me daar ongelofelijk aan irriteren. Máár er staat dan wel een verse lunch of een heerlijk diner voor je klaar en ik haal al jouw favoriete eten in huis. Daarnaast ben ik extrovert maar ik moet écht introvert opladen; na een paar dagen (sociale) drukte moet ik mij echt even terugtrekken in mijn huisje.”

 

Hoe ziet zo’n dag er voor jou uit?

“Oké, moet ik dit heel eerlijk beantwoorden? Ik wil dan echt niemand zien … Dat klinkt misschien erg, maar ik heb een behoorlijk vol sociaal leven en op mijn werk ben ik ook altijd onder de mensen. Dus wat ik dan heerlijk vind om te doen is mijzelf opladen: lekker een tijdschriftje lezen, een goede serie bingwatchen op Netflix. Ik ga dan meestal heel lekker voor mijzelf koken, alsof ik een gast ben in mijn eigen restaurant. Maar wel in mijn pyjamabroek. Als ik dan met mijn cola light, Lemon Poppy en die heerlijke maaltijd op de bank zit, dan kom ik echt tot rust.”

 

"Ik ben niet money driven, maar passion driven" - Fidan Tekin

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Dennis
3 jaar geleden

Leuke weetjes van deze keuken koningin!