
Raadsel
Een vader en een zoon zijn op weg naar huis. Onderweg raken zij betrokken bij een ongeluk. Vader overlijdt ter plekke en de zoon wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Als hij op de operatietafel ligt komt de dienstdoende chirurg binnen. De chirurg schrikt en zegt “Ik kan niet opereren, want dit is mijn zoon.”
Ra-ra.. wie is de chirurg?
Terwijl je nadenkt over het antwoord, mag je alvast verder lezen.
Op 8 maart was het internationale vrouwendag. Zolang het overgrote deel van de bevolking bovenstaand raadsel niet kan oplossen, is deze dag nog hard nodig.
Gezien de verkiezingen er in Nederland weer aankomen is dit het perfecte moment om eens te kijken naar de politiek en het vrouwenkiesrecht.
Wist je dat
1919 - Het vrouwenkiesrecht in Nederland pas in 1919 ingevoerd is. Twee jaar NA het algemene mannenkiesrecht. Voor 1917 mochten alleen vermogende mannen stemmen. Tijdens de verkiezingen in 1922 konden vrouwen voor het eerst gebruik maken van dit recht. Dat vrouwen voor het eerst naar de stembus gingen in Nederland, is dus nog geen 100 jaar geleden.
1953 - Voor het eerst een vrouw in het kabinet: Anna de Waal.
1956 - Bijna 40 jaar nadat vrouwen naar de stembus mochten, wordt er een vrouw benoemd als minister. Marga Klompé werd minister van Maatschappelijk werk.
1977 – Ria Beckers is de eerste vrouwelijke lijsttrekker. Zij voerde de PPR aan, de voorloper van GroenLinks.
1998 – Voor het eerst een vrouwelijke vicepremier. Niet één maar direct twee: Annemarie Jorritsma en Els Borst. De aankondiging van Els Borst als nieuwe lijsttrekker werd gedaan door haar voorganger, Hans van Mierlo. Zijn aankondiging kan de boeken in. Hij sprak de legendarische zinnen ‘Het is een meisje geworden en we noemen haar Els’.
2021 – De eerste vrouwelijke minister president ?
Gebruik je stemrecht
Ook als je kijkt naar de diversiteit in de politiek valt er nog veel te halen: maar 32% vrouw in de Tweede Kamer kamer, 8% multicultureel en een schokkende 0% is een zwarte Nederlander.
Van huis uit heb ik geleerd om altijd te stemmen. Alleen al omdat mensen in het verleden hebben gevochten voor het stemrecht waar ik gebruik van kan maken. Wereldwijd zijn er nog altijd genoeg plekken waar geen kiesrecht is of waar het erg moeilijk is om je stem uit te brengen. In landen als Myanmar worden jonge mensen op straat doodgeschoten omdat ze vechten voor democratie. Wij wonen in een land waar je in elke wijk zonder tegenwerking je stem kan uitbrengen. Door niet te gaan stemmen doe je de strijd van voorgaande generaties en die van de huidige generaties in landen als Myanmar teniet. Wij, in Nederland anno 2021, hebben met onze stempas iets in handen, waar veel anderen alleen maar over kunnen dromen.
Ik ga je niet vertellen op welke partij of op wie je moet stemmen. Ik wil je wel aanmoedigen om binnen jouw partij op zoek te gaan naar de vrouwen en de multiculturele mannen/vrouwen die zich beschikbaar stellen. Verdiep je niet alleen in de partij maar ook in de kandidaten. In een multicultureel land als Nederland kan het toch niet zo zijn dat het overgrote deel van de Tweede Kamer een witte man van middelbare leeftijd is?
Vier je stemrecht, maak er een feestje van. Trek (na het stemmen) een flesje wijn open, proost, hang de slingers op. Dit is iets wat gevierd mag worden!
Om op bovenstaand raadsel terug te komen, de dienstdoende chirurg is zijn moeder. Eerlijk zeggen: had jij het goed?
Reactie plaatsen
Reacties