Verschillende Communicatie Stijlen

Gepubliceerd op 23 februari 2021 om 17:38

Je eigen communicatiestijl

Ken jij je eigen dominante communicatiestijl en je tweede communicatiestijl?

Als je verschillende communicatiestijlen (her)kent, bij jezelf én bij een ander, kan je gemakkelijker communiceren, pas je jezelf gemakkelijk aan bij je gesprekspartner, zie je duidelijk waar jouw ontwikkelpunten liggen én wat je communicatiekracht is. Om erachter te komen wat jouw communicatiestijl is kun je verschillende testjes doen, makkelijk te vinden op internet.

Ben je heel actiegericht? Dan kom je direct tot de kern van het gesprek: wat is het doel dat we hier zitten en hoe gaan we dat bereiken?  Zit je tegenover iemand die mensgericht is, dan is dat geen goede start van het gesprek. Wat je beter kan doen is vragen hoe het gaat, of zij de weg heeft kunnen vinden etc. Eerst de koetjes en de kalfjes, dan pas de actie. Dit zal tegen je eigen natuur ingaan maar maakt je gesprek wel succesvoller.

Heb je iemand tegenover je zitten die procesgericht is dan is het belangrijk dat je duidelijk communiceert hoe je tot je conclusie bent gekomen, welke afwegingen je hebt gemaakt, wat de vervolgstappen gaan zijn en waarom.

Iedereen heeft een dominante communicatiestijl en een tweede communicatiestijl. Als jij je eigen stijlen kent, kan je ook met de andere stijlen oefenen, zodat je met elke gesprekspartner prettige gesprekken voert.

De vier soorten communicatiestijlen

  1. Actiegericht
    Je communiceert met een duidelijke boodschap. Je bespreekt liever eerst het doel van het gesprek, de resultaten en de verwachtingen, eventuele koetjes en kalfjes bespreek je later wel. Eerst wil je actie! Als je gesprekspartner om de hete brei heen draait, verlies jij je focus.
  2. Tactiekgericht
    Er zit een logica in jouw communicatie en je komt met een heldere onderbouwing tot je conclusie. Je presenteert de situatie en schetst er een oplossing of een uitkomst bij. Je spreekt over verschillende mogelijkheden en alternatieven met de daarbij behorende voor- en nadelen. Jouw communicatie is niet impulsief, er is over nagedacht.
  3. Ideegericht
    Jij denkt in mogelijkheden, je wisselt graag ideeën uit en ziet de grotere verbanden. Je denkt in mogelijkheden en kansen, je denkt creatief en vernieuwend, waardoor jouw gesprekken niet bepaald kort en bondig zijn. Anderen hebben soms moeite om jou te volgen.
  4. Mensgericht
    Je bent gericht op sociale processen. Een gesprek begint bij jou meestal over koetjes en kalfjes. Je bent oprecht geïnteresseerd in de persoon tegenover je. Gevoelens komen aanbod in gesprekken. Hoe voel jij je, of je gesprekspartner, met betrekking tot bepaalde ideeën?

 

Herken je je eigen communicatiestijlen? Oefen ook de andere twee stijlen, speel ermee, daag jezelf uit en ga eens anders een gesprek in. De kennis van de verschillende communicatiestijlen kun je inzetten tijdens elk gesprek: een evaluatiegesprek, salesmeetings of een praatje met de buurvrouw.

Heb je hier vragen over? Dan hoor ik dit graag van je!

 

Bronnen:
https://www.hsleiden.nl/binaries/content/assets/hsl/life-skills/vier-communicatiestijlen.pdf
https://www.wur.nl/upload_mm/1/b/2/759c9af7-0c04-4d10-98ae-cc2f374b8330_blok_4.3_coachingsinstrumenten_communicatiestijlen.pdf


Communicatie stijl test M.A.C. Cosmetics

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.