Video opnemen: 6 tips

Gepubliceerd op 17 oktober 2020 om 16:12

Video’s en vloggen, iets wat met de dag populairder wordt. Door deze populariteit wordt het voor veel van ons ook steeds noodzakelijker: welke onderneming heeft er tegenwoordig geen beeldmateriaal op haar website staan óf geeft mensen een kijkje in de spreekwoordelijke keuken via Instagram en LinkedIn. Voor mijn baan bij Extra Talent heb ik mij verdiept in het zakelijk vloggen en geef ik interne trainingen aan (nieuwe) collega’s. Want hoe makkelijk het ook is, die drempel over is nog best wel een dingetje.

 

Allereerst is het zo dat mensen verschillende manieren hebben van het verwerken en opslaan van informatie. De vier manieren om informatie te verwerken is door te lezen, te kijken, te luisteren en door te doen. Bewust dan wel onbewust hebben we hier allemaal een voorkeur in. Door bewust te zijn van je eigen leerstijl kun je je eigen leerproces versnellen, door bewust te zijn van de leerstijl van een ander kun je anderen helpen in dit leerproces. Door alle informatie mogelijkheden kun je dit tegenwoordig steeds meer naar je hand zetten. Juist daarom is het zo belangrijk om als organisatie gebruik te maken van de verschillende soorten van streaming (geschreven artikelen, video’s, netwerken etc.).

 

Daarnaast kan het je veel tijd schelen. Iets opnemen of een foto ergens van maken, kan vaak vele malen sneller zijn dan een heel artikel schrijven, zeker als je op zoek bent naar een groot bereik. Overigens is het in de marketing wereld algemeen bekend dat je een bedrijf/persoon/dienst minstens zeven keer voorbij hebt moeten zien komen, voor het blijft hangen (en hij/zij contact met je opneemt).

 

Een andere belangrijke reden is dat mensen zaken doen met mensen! Een gunfactor creëren is een absolute must in het succesvol zijn. En zeg nou zelf, jij doet toch ook liever zaken met iemand waar je een beeld bij hebt, iemand die je al eens gezien hebt en waarbij je het gevoel hebt dat je hem of haar al een beetje kent.

6 aandachtspunten voor een goede video

De Basics

 1. Achtergrond en kleding
  Zorg voor een neutrale of juist een herkenbare achtergrond, bijvoorbeeld iets met je bedrijfslogo. Houdt ook rekening met je kleding! Kleine printjes gaan bewegen op beeld, met zwarte kleding kun je een vierkantje worden en ook wit is niet altijd aan te raden! Mijn tip zou zijn ga voor een neutrale outfit, één die wil bij jou past natuurlijk!
 2. Verlichting
  Licht moet altijd van voor komen. Denk maar aan al die keren dat je vroeger op het schoolplein foto’s ging maken, vaak keek je recht de zon in! Bij een raam gaan staan, midden op de dag is dus een absolute aanrader.
 3. Geluid
  Let op het geluid! Gebruik wanneer mogelijk een microfoontje. Geen microfoon? Geen probleem, zorg dan dat je in een stille, niet galmende, ruimte opneemt.
 4. Tijd
  De spanningsboog van de meeste mensen is redelijk kort. Mijn advies is om altijd onder de twee minuten te blijven, liever zelfs onder de minuut. Geloof mij, in een minuut kan je veel vertellen!
 5. Positie en houding
  Zorg dat jij 1/3e van het beeld vult en dat je recht de camera in kijkt. Ga dus niet je arm omhoog houden om die onderkin te verhullen. Sta recht en zelfverzekerd voor de camera. (houd je de camera te hoog dan maak je jezelf optioneel kleiner dan je publiek en kijkt je publiek letterlijk op je neer. Houd je de camera te laag, dan maak je jezelf optioneel groter dan je publiek, en kijk jij dus neer op je publiek)
 6. Dé tip voor het perfecte knip werk?
  Lach voor je begint met praten iets te lang in de camera en doe dit ook aan het einde van je filmpje. Voelt misschien onnatuurlijk en een beetje belachelijk aan, maar geloof mij, dit maakt je knipwerk 10x makkelijker en zorgt er voor dat je eerste camerastill niet met je mond wagen wijd open en scheel staande ogen is!

 

De drempel over? Je staat voor de camera en hebt je verhaal klaar? Stop alsjeblieft niet met praten en opnemen als je je een keer verspreekt of als je jezelf er op betrapt dat je net iets te vaak ‘euhm’ zegt. Hoe vaker jij stopt en overnieuw begint, hoe gespeelder het over gaat komen. Tenzij je natuurlijk een top actrice bent, maar ik acht deze kans klein. Maak je verhaal af en bekijk je filmpje of laat dit bekijken door iemand anders. Niet tevreden? Verassing: je kan het zo vaak overnieuw doen als je wilt!

 

Hoe je tot een goede inhoud komt laat ik bij deze aan jou over, maar heb je vragen? Dan hoor ik die natuurlijk graag.

Heel veel succes met opnemen, en natuurlijk gewoon posten!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.