Je sollicitatiegesprek voorbereiden in 6 stappen

Gepubliceerd op 15 september 2020 om 15:09

Na het zoeken tussen alle vacatures óf misschien wel nadat je bent benaderd op LinkedIn, heb jij een sollicitatiegesprek! Gefeliciteerd, de uitnodiging heb je al in de pocket én daar mag je trots op zijn, nu het gesprek zelf nog. Maar hoe pak je dit aan en hoe bereid je jezelf het beste voor? Ik deel graag de tips die ik normaal ook deel met kandidaten in mijn functie als recruiter. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

De voorbereiding:

 1. Stippel van te voren zorgvuldig je route uit en vertrek op tijd van huis. Wees ongeveer 10 minuten te vroeg aanwezig. Te laat komen is een absolute no-go maar veelte vroeg zijn wordt vaak ook niet gewaardeerd. Noteer altijd voor jezelf ergens (op je telefoon of op een papiertje) het adres, telefoonnummer en met wie je het gesprek hebt. Zodat als er jou wordt gevraagd aan de balie met wie je een afspraak hebt, je niet met je mond vol tanden staat.
 2. Weet wie je gesprekspartners zijn en zoek informatie over hen op. Kijk bijvoorbeeld even op LinkedIn. Op deze manier weet je wat voor functie hij/zij heeft, hoe hij/zij daar is gekomen en hoe hij/zij er uitziet. Dit kan helpen met je eigen gemoedsrust, het is prettig om een beeld te hebben bij je gesprekspartner.
 3. Lees de website van de organisatie goed door. Zorg dat je de volgende vragen kan beantwoorden: wat doet de organisatie precies, wat is de geschiedenis, wat is de missie en wat is de visie? – Heb je hier vragen over? Goed! Schrijf deze op en zorg er voor dat je de vragen meeneemt naar het gesprek.
  Bedenk ook direct voor jezelf waarom jij goed past binnen deze organisatie, sluit jouw missie en visie aan? Werk je graag bij een grote óf misschien juist een kleinere organisatie, vind jij ook duurzaamheid belangrijk en/of ben je heel klantgericht etc.
 4. Lees de vacature goed door! Bedenk bij het takenpakket van de functie goed waarom jij aansluit. Kom per taak met specifieke voorbeelden. Zijn er onduidelijkheden? Schrijf ook dit voor jezelf op, zodat je hier vragen over kan stellen!
 5. Bedenk wat jouw sterkte punten zijn, waarom moeten ze jou aannemen? Zorg dat je dit kan beargumenteren met praktijkvoorbeelden. Het is ook goed om helder te hebben wat jouw rol is in een team (misschien ben jij wel de sparrings partner, kom je met nieuwe ideeën, ben je altijd positief, behoud je structuur en rust). Wat draag jij bij? Heb je moeite met dit onder woorden te brengen? Klik dan hier!
 6. Zorg dat je helder en concreet kan verwoorden waarom jij de juiste keuze bent en waarom jij zo geïnteresseerd bent in deze baan!

Wat jij wil weten:

Het is niet alleen belangrijk dat zij potentie in jou zien máár het is minstens net zo belangrijk dat jij na dit gesprek kan vertellen of je hier wel of niet wil werken of dat je überhaupt geïnteresseerd bent in een tweede gesprek. Ook jij moet nog maar bekijken of deze organisatie daadwerkelijk bij jou past. Een aantal voorbeeld vragen die JIJ kan stellen:

 1. Hoe ziet het team er uit?
 2. Hoe word ik ingewerkt?
 3. Wat zijn de werktijden?
 4. Zijn er doorgroeimogelijkheden en zo ja, wat zijn deze dan en op welk termijn?
 5. Hoe ben jij (je gesprekspartner) in je huidige functie terecht gekomen?
 6. Wie is je directe leidinggevende?
 7. Hoe ziet het verdere sollicitatie proces eruit.

Begin in het eerste gesprek nog niet over salaris, tenzij hier naar wordt gevraagd. Het eerste gesprek is in het algemeen om te bekijken of jij en de organisatie bij elkaar passen. In het 2e gesprek kun je vragen naar het salaris (voor tips over salarisonderhandelingen klik hier). Naast salaris kun je vragen naar: CAO, 13e maand, bonusregelingen, verhogingen, vergoeding van overuren, reiskostenvergoeding, aantal vakantiedagen en de hoogte van het vakantiegeld.

And last maar zeker niet least: je outfit! Zorg dat jouw uitstraling past bij de organisatie waar je heen gaat. Weet je niet wat de algemene dresscode is, better safe than sorry en ga netjes. Over het algemeen zou ik casual chique adviseren: nette (spijker)broek, blouse en eventueel een blazer en nette schoenen (geen sneakers!). Maar uiteindelijk heeft dit alles te maken met in welke sector jij solliciteert en wat de bedrijfscultuur is. Dress for the job you want, not for the job you have!

 

Een voorbereid mens telt voor twee, heel veel succes met je sollicitatie gesprek! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.