
Een doel is een droom met een deadline
Ken je dat? Door de bomen het bos niet meer zien? Zoveel ideeën en plannen hebben dat je niet weet waar je moet beginnen óf misschien heb jij juist helemaal geen duidelijke doelen – ook frustrerend. Wat kun je hier nou aan doen?
Bij mijzelf ontbreekt het niet aan ideeën, doelen en plannen. Mijn valkuil is dat ik met een berg enthousiasme al deze doelen zo ontzettend groot maak dat mij de moed al in de schoenen is gezakt voor ik echt begin. Zonder enthousiasme kom je niet ver, maar téveel enthousiasme kan je eigen ondergang zijn. Ik heb mijzelf dit echt moeten afleren en ben hier nog elke dag mee bezig. Als ik mijzelf had laten meeslepen was ‘Femizine’ niet eens ontstaan. Ik was van het schrijven van artikelen snel doorgestoomd naar het idee van een Tedtalk, een eigen magazine, een eigen tv show etc. etc. Te snel, totaal niet SMART. Doelen moeten groot zijn, maar zijn ze te groots dan snij je jezelf in de vingers. Zo heb ik meerdere projecten laten liggen.
Wat als je geen doelen hebt?
Allereerst; geen doelen hebben is niks mis mee. De druk van de buitenwereld is al groot genoeg, als jij blij en tevreden bent probeer dan de externe druk om te groeien naast je neer te leggen. Je hóeft niet te groeien en al helemaal niet omdat de buitenwereld dat van je verwacht. Ben je nou wél op zoek, dan heb ik hier 2 tips voor je:
- Vraag jezelf eens af wie jou inspireren. Heb je een aantal namen? Bedenk dan eens welke doelen zij hebben bereikt en welke eigenschappen zij hebben die jou aanspreken. En tenslotte: waarom spreekt dit jou aan en wat herken je van jezelf hierin? Het is heel goed mogelijk dat je daarmee ook je eigen doel kan vinden.
- Kijk nu eens naar je collega’s. Welke eigenschappen hebben zij en waar ben je van onder de indruk? Zo heb ik een collega die ontzettend sterk is in relatiebeheer. Als ik haar dat zie doen dan probeer ik letterlijk de kunst af te kijken. Daardoor stelde ik mezelf als doel om mijn competentie ‘Relatiebeheer’ te verbeteren. Nu moet je uitkijken met je zelf vergelijken met anderen maar je aan een ander optrekken is niks mis mee.
Zo kun je dus makkelijk doelen voor jezelf opstellen. Maar onder de competentie ‘Relatiebeheer’ vallen heel veel kleine subdoelen. Bijvoorbeeld regelmatig bellen, mailen, attent zijn (met bijvoorbeeld verjaardagen, kerst etc.), helder en transparant communiceren – ook nee durven zeggen en een standpunt in nemen. Dit zijn allemaal onderliggende competenties die samen zorgen dat je de competentie ‘Relatiebeheer’ beheert.
Het doelenplan: in 5 stappen je doel bereiken
Als je – net zoals ik - wel doelen hebt maar vaak veel te snel te groot denkt, maak dan een plan. Dit werkt overigens ook voor kleine doelen en het ontdekken van je eigen ambities.
1. Bedenk waar je over een jaar wilt zijn. Of over 5 jaar als je dit al precies weet! Groots denken mag, maar blijf wel realistisch. Ik ben nu consultant, dus als mijn doel is dat ik over een jaar arts wil zijn, is dat niet bepaald realistisch. Daarvoor moet je minimaal 6 jaar studeren.
Mijn doel is om Femizine groot te maken. Over een jaar wil ik netwerkborrels organiseren met alle mensen die ik heb geïnterviewd en iedereen die dit leest. Daarnaast staat een ‘workaton’ in Spanje op de planning en heb ik meerdere product ideeën – allemaal in het verlengde van Femizine.
2. Maak stap 1 concreet. Misschien heb je bij stap 1 staan: volgend jaar wil ik promotie hebben gemaakt. Concreet: op 1 september 2021 ben ik Senior Consultant , geef ik leiding aan minimaal drie mensen etc. Misschien heb je bij stap 1 staan: ik wil meer verdienen. Maak dit concreet door precies op te schrijven wanneer je hoeveel meer wilt verdienen.
Mijn doel is dus om over een jaar mijn eerste netwerkborrel te organiseren, met minstens 20 vrouwen en twee interessante sprekers (SMART maken!)
3. Welke subdoelen zijn hiervoor nodig? Hierbij kun je denken aan bepaalde competenties die je onder de knie moet hebben óf bepaalde projecten die je misschien moet uitvoeren, misschien heb je zelfs wel een cursus nodig. Schrijf deze subdoelen op.
Mijn subdoel is meer traffic genereren naar ‘Femizine’. Dit subdoel werk ik uit in zaken als: goede artikelen, leuke interviews, regelmatige content, social media inzetten etc. etc.
4. Maak van je subdoelen maanddoelen en maak van deze maanddoelen weer week óf zelfs dag doelen. Je doelen behalen doe je door stap voor stap te werk te gaan en niet door in één keer een sprint te nemen. – Mijn eigen stap voor stap doelen zijn tweewekelijks een interview en een artikel te schrijven en te publiceren. Zelf weet ik nu al wie ik wanneer wil gaan interviewen en welke artikelen ik wanneer wil plaatsen (Geplande subdoelen).
5. Schrijf dit ergens op waar je er regelmatig naar kan kijken. Stap je er een keer vanaf? Wees niet te streng voor jezelf. Je mag best (een enkele keer) een stap uitstellen of fouten maken, van fouten en misstappen leer je. Als je jezelf maar weer herpakt. En jezelf kunnen herpakken, dát is ook een competentie ansich. De dames die ik heb mogen interviewen geven ook allemaal stuk voor stuk aan dat het behalen van succes gelijk staat aan doorzettingsvermogen en vasthoudendheid.
Better an ‘Oops’ than a ‘What if’
Mijn eigen doelen zijn helder, duidelijk en haalbaar, dus blijf ik gemotiveerd; de moed zakt mij niet in de schoenen. De uiteindelijke doelen zijn vele malen groter, maar zoals eerder aangegeven – voor mij kan het juist averechts werken als ik te grootst denk (misschien simpelweg door mijn oneindige fantasie), wie weet helpt groot, groter, grootst denken wél voor jou! Wat mij daarnaast ontzettend gemotiveerd houdt: ik doe wat ik leuk vind. Ook als hier uiteindelijk geen bal van gaat rollen: ik haal plezier en voldoening uit ‘Femizine’. Dus misschien wel mijn belangrijkste advies: Doe vooral waar jij plezier uit haalt, waar je plezier uithaalt ben je namelijk vaak ook goed in. En vies hard onderuit gaan, overkomt ons helaas allemaal wel eens: Better an Oops than a What if!
Reactie plaatsen
Reacties