Make-up on the job - in 6 stappen

Gepubliceerd op 23 augustus 2020 om 14:19

‘Dress for the job you want, not for the job you have’, zei Austin Kleon. Het werkte voor hem: hij schreef 5 bestsellers over succesvol zijn in je werk en stond op het podium bij onder andere Pixar, Google en TEDx. Hoe belangrijk is je uiterlijk nou eigenlijk, vroeg ik mezelf af?

Meer kansen als je knap bent

Uit onderzoeken, onder andere door het Sociaal Cultureel Planbureau, is gebleken dat knappe mensen meer kans hebben op een baan, vaker een hoger salaris hebben, en succesvoller zijn. Naar mijn idee gaat dit hand in hand met het feit dat mensen letterlijk binnen een paar seconden een oordeel vellen bij een ontmoeting; de eerste indruk. Malcolm Gladwell heeft hier zelfs een heel boek overgeschreven, genaamd ‘Blink’. Met kennis uit de neurowetenschap en psychologie toont Gladwell aan dat we ons op slechts enkele details richten om in een ‘blink of an eye’ onze mening te vormen en beslissingen te nemen. Een boek wat ik zeker nog wil gaan lezen!

Nu ben ik geen stylguru, dus dit gedeelte laat ik over aan de professionals. Wat ik je wel wil adviseren is om in een paar goede ‘basics’ te investeren: een paar mooie blouses, een goed passende blazer, een pantalon en nette schoenen (het liefst ook nog een paar dat lekker zit). Doe inspiratie op, maak een moodboard, neem een stylist bij de hand en experimenteer. Bij deze beloof ik dat ik op zoek ga naar een kledingstylist die hier wat tips wil weggeven.

Máár als Make-Up Artist, jaren gewerkt voor MAC Cosmetics, kan ik je wel make-up tips geven!

6 make-up tips voor een verpletterende eerste indruk

  1. Allereerst zorg voor de juiste kleur foundation en ééntje die past bij je huidtype. Niks zo lelijk als de verkeerde kleur, een huid zo glimmend als een kerstbal óf eentje waarbij je de schilfers ziet zitten. Wat veel mensen niet weten is dat de juiste foundation kleur je huid een klein beetje bleker maakt: foundation maakt namelijk je huid helemaal egaal waardoor roodheden, pigmentvlekjes etc. verdwijnen. Je bent dan dus letterlijk een blanco canvas. Om kleur terug te brengen in je gezicht ga je aan de slag met bronzer, blush en een eventuele highlighter;
  2. Wil je een iets extremere look, maar nog steeds geschikt voor naar je werk? Kies één focus in je gezicht: bijvoorbeeld je lippen OF je ogen (en dus alsjeblieft niet beiden). Een mooie rode lipstick bijvoorbeeld in combinatie met een rustige ooglook (mascara en eyeliner voldoen dan al).
  3. Met een tapered brush kun je voorzichtig een beetje van je blush in je arcadeboog aanbrengen. Zelf heb ik geen boodschap aan de ‘kleurtypes’, de ‘seizoenstypes’ etc. Je make-up moet passen bij jou als persoon! Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. Om te weten welke kleuren nou bij elkaar passen óf elkaar juist complimenteren kun je wel de ‘Color wheel’ gebruiken.
  4. kijk alsjeblieft uit met alle make-up tutorials online. Deze zijn vaak ontzettend leuk maar het kan maar zo zijn dat de techniek die gebruikt wordt helemaal niet past bij jouw gezichtsvorm. Óf dat de look prachtig is in de avond of voor een camera (in gemaakt licht)... zet je één stap buiten (in daglicht) dan is de plamuurverf van de lokale bouwmarkt er niks bij.

Ik zou nog uren en alinea’s kunnen schrijven over alle do’s en dont’s maar mijn twee belangrijkste tips:

  1. Blend, blend, blend, blend. Gebruik niet teveel en zorg dat alles in elkaar overloopt. Investeer in de juiste producten voor jou en denk hierbij ook aan de kwasten die je gebruikt (ook niet geheel onbelangrijk om deze kwasten regelmatig schoon te maken).
  2. Vind je het allemaal lastig, trakteer jezelf dan op een make-up les. Bijvoorbeeld bij MAC Cosmetics. Wat veel mensen niet weten is dat dit ‘gratis’ is, mits je na afloop voor een bepaald bedrag artikelen aanschaft, een afspraak is zo gemaakt, het is leerzaam, ontzettend leuk én je gaat naar huis met de producten die het best bij jou passen!

Beauty is in the eye of the beholder

Om terug te komen op de vraag die ik in de eerste alinea stelde: hoe belangrijk is je uiterlijk nou eigenlijk? Ik geloof heilig dat je ‘schoonheid’ hand in hand gaat met zelfverzekerdheid en uitstraling. Om hier nog maar een bekende quote in te gooien: ‘Beauty is in the eye of the beholder’. Je hoeft dus geen Kim Kardashian, Beyonce óf Giselle Bunchen te zijn om met deze kennis je voordeel te doen. Als jij je er maar goed bij voelt!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.