
Om mij heen merk ik dat er vrij weinig mensen écht bewust zijn van hun eigen kwaliteiten. Vaak zien we alleen onze gebreken en 100.000 dingen waarin we kunnen verbeteren. Op zich niet zo gek, een mens is nou éénmaal van nature geneigd om te kijken wat we niet hebben, wat we niet kunnen. Hierdoor zijn er hele evoluties ontstaan. En jij? Weet jij waar je goed in bent?
“Feedback is the breakfast of champions” - served best with some complimentary compliments
Op het werk en in ons privéleven zijn we geneigd om elkaar eerder feedback te geven op wat beter kan, te vragen naar ‘waar kan ik mijzelf, mijn werk, dit artikel, dit dossier, verbeteren’. Mensen geven nou eenmaal makkelijker kritiek dan complimenten. En er zijn wel duizend en één trainingen over hoe je met feedback om moet gaan, terwijl de meeste mensen vaak meer moeite hebben met het aannemen van een compliment. Een voormalige manager van mij riep altijd enthousiast bij fouten en deals die niet doorgingen: “Maar das toch hartstikke mooi!” Van fouten leer je nou eenmaal. En ja dat is hartstikke mooi, maar hoe kom je er dan achter waar jouw kwaliteiten wél liggen en nog belangrijker: hoe word je op en top bewust van jouw kwaliteiten en hoe zet je deze in (of dat nou is om die ene belangrijke deal te sluiten, te groeien of om promotie te behalen)?
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de talentvolste van de werkvloer?
Drie tips om hier snel achter te komen
- Als ik je vraag ‘waar zijn je collega’s beter in dan jij?’ dan heb je waarschijnlijk zo 10 antwoorden paraat. Als ik je vraag ‘waar blink jij in uit, waar ben jij beter in dan je collega’s?’ - dan kun je misschien net aan twee uitblinkers opsommen. Bespreek dit eens met de mensen om je heen; Vraag hen op de man af welke kwaliteiten zij van jou waarderen of misschien zelfs van denken ‘ik wou dat ik dat zo deed’. Dit is wel een two-way street’ vertel hen dan ook waarvan jij onder de indruk bent. Vind je het spannend of gek om dit gesprek aan te gaan? Geloof mij, zolang jij met dezelfde munt terugbetaalt zijn je collega’s alleen maar blij met dit gesprek!
Dit gesprek heb ik zelf wel eens gevoerd met collega’s. We werden bewuster van elkaars- en onze eigen kwaliteiten. De erkenning en waardering hiervan heeft de samenwerking alleen maar versterkt.
- Een andere manier om hier bewuster mee om te gaan is door jezelf eens af te vragen waar je nou trots op bent in je loopbaan, vaak hebben deze momenten/situaties/resultaten wel raakvlakken met elkaar.
Zelf had ik bijvoorbeeld bij mijn eerste baan in de zorg vragenlijsten opgesteld voor cliënten, een vakantie georganiseerd (door het aanschrijven van fondsen en commerciële bedrijven). Bij mijn baan in de Cosmetica organiseerde ik op eigen initiatief workshops, winacties en bedrijfsuitjes, wat zorgde voor meer klanten, meer reuring en dus uiteindelijk meer omzet. Bij mijn huidige baan miste ik het inzetten van mijn creativiteit. Toen ik ging oppakken wat ik leuk vond om te doen werd er een nieuwe functie gecreëerd, namelijk Corporate Vlogger/Trainer. Wat ik zelf hierin terugzie is dat ik kansen zie waar anderen dat niet altijd zien, en hier ook iets mee probeer te doen. Ik sla de plank zeker nog regelmatig mis, maar als het raak is dan ontstaan er gave mogelijkheden! Mogelijkheden waar ik zelf blij van wordt maar ook zeker waar de ‘baas’ blij van wordt. En hierdoor uiteindelijk ook weer meer plezier haal uit mijn werk.
Misschien heb jij wel dat je bij elke werkgever goed projecten kon leiden, collega’s kon motiveren óf juist dat collega’s altijd naar jou toe kwamen voor een spellingscheck. Ik noem maar iets.
- Een derde manier om erachter te komen en misschien wel de belangrijkste. Vraag ‘gewoon’ welke van jouw kwaliteiten worden gewaardeerd tijdens een evaluatiegesprek óf vraag eens wat je klant prettig vindt aan de samenwerking met jou. Ook hier zijn we eerder geneigd om te vragen wat er beter kan dan wat er al gewoon goed gaat.
Bescheidenheid is NIET het grootste goed
Nu ben je je misschien iets bewuster van je eigen kwaliteiten. Wat ik om mij heen merk is dat veel mensen deze kwaliteiten dan afdoen als ‘maar dat is toch normaal’ of ‘maar dat doet/kan toch iedereen’. Wees je nou alsjeblieft bewust van het feit dat niet iedereen kan wat jij kan, en zeker niet op jouw manier. Mocht je ooit worden gevraagd; waarom moeten wij specifiek jou aannemen? Durf dan te gaan staan voor wie je bent en wat je kan. Ook al voelt dat arrogant, dat is alleen maar mooi! Als recruiter ben ik regelmatig in gesprek met mensen die hun eigen kwaliteiten niet volledig inzien. Dit is zo ontzettend zonde, voor jezelf en voor je eventuele toekomstige baan. Als je eenmaal weet wat je kwaliteiten zijn oefen dan om daar trots op te zijn en ermee te koop te lopen, door bijvoorbeeld jouw kwaliteiten én ambities uit te spreken, taken naar je toe te trekken óf misschien wel het trainen van nieuwe collega’s met betrekking tot die specifieke kwaliteiten. Pak die voorgrond!
Omdenken
Misschien denk je nu wel oké maar wat heb ik hier nou echt aan? Denk het eens om. Vaak zijn we geneigd om ons alleen te verbeteren op de punten waar we in tekort schieten. Máár wat nou als je je (ook) focust op wat je al heel goed doet en dit probeert voor de volle 100% in te zetten? Waarschijnlijk krijg je betere resultaten en laten we eerlijk zijn; iets waar je goed in bent haal je vaak ook meer plezier uit. Doe je iets wat je leuk vindt en waar je goed in bent? Dan groeit ook nog eens je zelfvertrouwen!
Ga het gesprek aan, word bewust van je kwaliteiten – doe deze niet af als iets wat iedereen ‘toch’ kan -, wees ‘arrogant’ en zet jouw kwaliteiten voor de volle 100% in!
Reactie plaatsen
Reacties