
"Vrouwen onderhandelen over het algemeen minder goed en minder vaak". Onderhandelen over je salaris, noodzakelijk kwaad? Spreken over geldzaken is altijd nog een taboe, vertellen aan je leidinggevende wat jij waard bent (in euro's uitgedrukt) is vaak nog lastiger. Maar hoe pak je dit dan aan?
Bescheidenheid, het grootste goed?
Vrouwen onderhandelen over het algemeen minder vaak en minder goed over salaris en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Inmiddels heb ik uit meerdere onderzoeken geleerd dat de oorzaak hier toch vaak ligt bij bescheidenheid en de wens om aardig gevonden te worden. Iets wat ons al vanaf jongs af aan wordt aangeleerd. Aardig, sociaal en empathisch zijn wordt beloond. De eerste tip die ik je dan ook mee wil geven is; stap alsjeblieft over die bescheidenheid heen! Vragen staat namelijk vrij, nee heb je ja kun je krijgen, brutale mensen hebben de halve wereld (en zo ken ik er nog wel een paar).
Mijn eigen ervaring:
Zelf had ik hier voorheen de grootste moeite mee. Mijn studie heb ik afgerond in 2013. Dit was nog midden in de economische crisis en banen lagen niet voor het oprapen. Na ontzettend veel sollicitaties en afwijzingen was ik zo blij dat ik eindelijk een baan vond, dat het onderhandelen over salaris niet eens in mij opkwam. Deze state of mind is lang zo gebleven; met elk aanbod/verhoging die daar opvolgde kneep ik m'n handjes. Pas toen ik zelfverzekerder werd van wat ik te bieden had als professional, durfde ik mondjesmaat de onderhandeling aan te gaan. Zelf verviel ik dan ook al snel in het opsommen van privé redenen waarom ik een verhoging nodig dacht te hebben. Dit is overigens echt een absolute don't en dat zal ik verder in dit artikel toe lichten. In salarisonderhandelingen ben ik hard onderuit gegaan, met als dieptepunt een éénmalige bonus van € 50,- (hier blijft netto gezien ongeveer € 28,- van over) - Dit nadat mijn verantwoordelijkheden in een klein half jaar waren verdubbeld.. Maar uiteindelijk heb ik ook een paar successen behaald. Inmiddels ga ik bij onderhandelingen uit van het volgende; "Ja, misschien voor mij 10 anderen - maar kunnen die 10 anderen ook écht wat ik kan en hebben zij wat ik te bieden heb?".
De succesformule:
Is het je gelukt om over je bescheidenheid heen te stappen en ga je het gesprek aan? Goed zo! Dan geef ik je graag een paar tips mee.
- Doe onderzoek! Wat verdiend een ander in een soortgelijke functie? Google is hierin je best vriend, máár je kan natuurlijk ook kijken naar vacatures die online staan; welke salarisindicatie wordt hierbij gegeven. Lees de CAO door en kijk naar de salaristrede. Waar ben jij op ingeschaald en waar wil je heen?
- Nu je hebt bepaald wat je waard bent is het tijd om je gesprek voor te bereiden. Schrijf de argumenten voor jezelf op. Hierbij is het belangrijk dat je je bewust bent van jouw kwaliteiten. Bedenk ook specifieke situaties die je als voorbeeld kan gebruiken. Misschien heb je er voor gezorgd dat er meer winst werd behaald, heb je kunnen besparen op bepaalde processen, zorg je voor structuur enzovoort. Wat leerzaam en leuk is om te doen is om eens aan je collega's te vragen wat zij in jouw waarderen (uiteraard is dit een two way street!);
- Geloof in jezelf en in wat jij te bieden hebt!
- Plan je gesprek in! Nu is er geen weg terug.
Het gesprek zelf:
Tijdens het gesprek zijn er naar mijn mening twee ontzettend belangrijke punten om op te letten, vergeet dit alsjeblieft niet!
- Laat jezelf niet verleiden tot zelfmedelijden en wees concreet. Wat ik hiermee bedoel? Een goede argumentatie is belangrijk, echter houdt het bij de zaken die jij toevoegt aan de organisatie, begin niet over je huurverhoging, je net iets te dure sportabonnement of andere financiële zaken die je met de verhoging wil gaan bekostigen. Waar je deze verhoging voor nodig hebt en wat je hiermee wil gaan doen is totaal niet relevant voor je onderhandelingspositie. Ga daarnaast ook niet ratelen. Je hebt het gesprek immers goed voorbereid en er mag best af en toe een stilte vallen.
- Geeft je leidinggevende echt niet toe? Is er volgens hem/haar geen salarisverhoging mogelijk? Vraag dan wat hier de reden voor is en maak concreet wat jij er voor moet doen om dit wel mogelijk te maken! Welke doelen moet je behalen, wat wordt er van je verwacht en welk tijdbestek is realistisch?
Wat ik je als laatst nog wil meegeven is dat bij elke salarisverhoging, verwachtingen ook verhoogd zullen worden. Blijf in jezelf geloven maar zorg er ook zeker voor dat je deze verwachtingen kan managen!
Heel veel succes!
Reactie plaatsen
Reacties
Goede timing dit, hier kan ik wat mee komende week! Leuk artikel en mooie site ook!